Kakva je šansa da zaživi poslovna zona Zvirići u Ljubuškom?

24.02.2020. 08:46 / Izvor: Federalna.ba
Kakva je šansa da zaživi poslovna zona Zvirići u Ljubuškom?

Zapadnohercegovački kanton i Općina Ljubuški najavljuju podršku malim poduzećima za povećanje proizvodnje i zaposlenih.

Zapadnohercegovački kanton i Općina Ljubuški najavljuju podršku malim poduzećima za povećanje proizvodnje i zaposlenih. 

U neposrednoj blizini međunarodnih cestovnih koridora proteže se poslovna zona Zvirići u Ljubuškom. Uz samu je državnu granicu s Hrvatskom. Strateška lokacija s velikim potencijalom još nije zaživjela. Investitora nema. Ali ovdje će poljoprivredni proizvođači uskoro prikupljati i distribuirati proizvode na tržište. Niknuo je Sabirno-distributivni centar, javlja Federalna.ba.

"Prva faza je pred završetkom. Odabrani su svi izvođači, rokovi izvođenja su u tijeku. Ostaje još parter i ugradnja tehnološkog djela, komora... Plan je da se to riješi u naredna dva mjeseca, svakako prije sezone ranog krumpira", navodi Davor Vasilj, savjetnik gradonačelnika za gospodarski razvoj Ljubuškog.

Vasilj ističe da objekt neće ostat usamljen primjer. Interes gospodarstvenika već postoji. Grad uz pomoć viših razina uređuje cestovnu i komunalnu infrastrukturu na zoni. U sljedeće tri godine Ljubuški će iz proračuna utrošiti četiri milijuna maraka za projekte ekonomskog sektora. I ZHK je usvojio je Zakon o poticanju razvoja malog gospodarstva.

"S obzirom na to da smo zadnje tri godine ispred ministarstva donosili Program i uvidjeli da je veliko zanimanje gospodarskih subjekata kojima smo dodjeljivali sredstva, njima čak 47 na području ZHK-a, smatrali smo da je i nužno donijeti zakon koji će urediti ovu oblast, da bismo na temelju njega mogli raditi na ostalim mjerama i aktivnostima vezanih za poticaj malog gospodarstva", ističe Ante Begić, pomoćnik ministra gospodarstva ZHK-a.

Godišnje do dva posto vrijednosti proračuna ZHK-a bit će izdvajano za povećanje proizvodnje i zaposlenih u ZHK-u. Na poticaje će aplicirati i Marija iz Posušja. Prije dva mjeseca s bratom je osnovala tvrtku za projektiranje i postavljanje solarnih elektrana. Njihov prvi projekt je već završen - Zenica je dobila solarna stabla.

"Veliko je zanimanje i iz BiH i iz inozemstva. Imamo upita čak i iz Europe, Nizozemska je u pitanju. Tako da se nadam u skorije vrijeme da ćemo ići i van granica BiH", kaže Marija.

Mlada tvrtka s pet zaposlenih prerast će, vjeruje Marija, u veću poduzetničku priču. Svaka poticajna mjera, ističe, vjetar je u leđa onima koji još nemaju dovoljno hrabrosti za početak poslovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti