Kakva je sudbina Bloka 7 u Tuzli: Zabrinutost raste, konačnog odgovora nema

27.09.2021. 11:45 / Izvor: N1
Kakva je sudbina Bloka 7 u Tuzli: Zabrinutost raste, konačnog odgovora nema

Energetska nezavisnost, stabilnost i efikasnost, evropski ekološki standardi, kapitalne investicije - sve su to benefiti koje je Bosna i Hercegovina trebala imati izgradnjom Bloka 7 u Tuzli.

Energetska nezavisnost, stabilnost i efikasnost, evropski ekološki standardi, kapitalne investicije - sve su to benefiti koje je Bosna i Hercegovina trebala imati izgradnjom Bloka 7 u Tuzli. Barem su tako najavljivali iz Elektroprivrede BiH. No, dvije godine nakon početka pripremnih radova na izgradnji izjava predsjednika Kine sve je uzdrmala.

Naime, kineski predsjednik izjavio je da će njegova zemlja prekinuti podršku izgradnji novih termoelektrana na ugalj u inostranstvu. To praktično znači da Elektroprivreda BiH ostaje bez glavnog partnera za izgradnju Bloka 7 u Tuzli. 

"Ja bih krenuo jednom izrekom koju nam je predavač iz Brisela u Sloveniji izdiktirao. Rekao je: nove termocentrale na ugalj nisu najbolja stvar na svijetu, mnogo lošija stvar su stare termoelektrane, a najlošija stvar je da nemate energiju, to jeste, struju", ovako je govorio Fadil Novalić, premijer Federacije BiH kada je branio projekat Bloka 7 od EU i Evropske ergetske zajednice.

A taj, generacijski projekat, kako su ga opisivali iz Elektroprivrede, mogao bi ostati na 4 slova i broju. Ukoliko se kineski konzorcij povuče iz projekta posljedice će biti katastrofalne. Zabrinutost se povećava u TK, a kantonalna Vlada uputila je Elektroprivredi prošlog mjeseca otvoreno pismo na koje još uvijek nisu dobili odgovor.

"Dovodi se u pitanje ne samo snabdijevanje električnom energijom, ne samo snabdijevanje toplotnom energijom, evo idu zimski dani, dovodi se u pitanje zaposlenost ljudi. Samo zajedno, samo zajedno. Ovo nije politički problem, možemo rješavati problem koji je krajnje ozbiljan za naš kanton", kazao je Kadrija Hodžić, premijer Tuzlanskog kantona.

Iako nije Vladi TK, Elektroprivreda je odgovorila na upit N1 televizije. U šturom odgovoru objašnjavaju da su zaključeni ugovori o kreditiranju izgradnje i dalje važeći.

"JP Elektroprivreda BiH očekuje konačno očitovanje o tome koliko će na projekat Blok 7 utjecati nova politika NR Kine u vezi sa izgradnjom termoelektrana", naveli su iz ovog preduzeća.

Sa druge strane, konačnog očitovanja još nema. Iz kineske ambasade bez odgovora nakon istupa predsjednika Kine u UN-u. Kada odluka bude poznata iz federalnog ministarstva energije najavljuju da će Parlament Federacije dati konačnu saglasnost za daljnje korake.

"Ako ova odluka bude ovakva kakvu smo čuli iz medija onda treba sjesti i razmisliti koji su pravci da se ovaj projekat prekine na regularan, zakonit način i jedini ispravan način", mišljenja je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Posljedice prekida izgradnje Bloka 7 ne mogu se nabrojati, poručuju i iz Vlade TK, kao i iz Sindikata rudara FBiH. Samo u pripremne radove potrošeno je više od 18 miliona KM. Još ranije su iz Elektroprivrede objašnjavali da je izgradnja od presudnog značaja za energetsku sigurnost, ali i za opstanak rudnika.

"Radnici iz oblasti rudarstva su u posljednja dva mjeseca vidjeli da nemaju posla sa pouzdanim i ozbiljnim socijalnim partnerima kako iz EP tako i iz Vlade FBiH. Mladi napuštaju rudnike, jer nemaju povjerenja u one koji rukovode sistemima", dodao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBIH.

Iz Sindikata smatraju da je Blok 7 još prije par godina mogao biti završen da je politička elita pokazala odgovornost. Ugovor o gradnji potpisan je 2014., a tek pet godina poslije počeli su pripremni radovi. 2024. godine ovdje je trebao biti izgrađen blok snage 450 megavata. Blok koji je trebao
značiti energetsku nezavisnost sada je uveliko doveden u pitanje.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti