Kamate na kredite privredi od februara oko 6%? - održan sastanak bankara i Mlađana Dinkića

19.01.2009. 17:19 / Izvor: Beta
Kamate na kredite privredi od februara oko 6%? - održan sastanak bankara i Mlađana Dinkića

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je 19. januara da je sa poslovnim banakama razmatrano da se kamate na kredite privredi ove godine smanje na oko 6% i to bi moglo da počne da se primenjuje od februara.

Dinkić je nakon sastanka sa predstavnicima sedam banaka rekao da će polovinu plasmana privredi kreditirati Fond za razvoj, a polovinu banke i da za to ima potencijal od 20 milijardi dinara.

- Kamatne stope od 5 do 6% godišnje su prihvatljive za privredu Srbije - rekao je Dinkić i dodao da bi poslovne banke tek trebalo da izračunaju koliko je novca iz budžeta
potrebno za obaranje kamatnih stopa.

Drugi model je poseban program Vlade uz podršku NBS za smanjivanje kamatnih stopa za sredstava koje banke daju privredi iz sopstvenih izvora, rekao je Dinkić.

Kako je naveo, treći model, koji je 19. januara razmatran, su krediti koje će Vlada uzeti iz inostranstva za kreditiranje malih i srednjih preduzeća u iznosu od 480 mil EUR - od toga od Evropske investicione banke 250 mil EUR, Nemačke banke za razvoj 100 mil EUR, EBRD 100 mil EUR i Italijanske vlade 30 mil EUR, kazao je Dinkić.

Kako bi oborili kamatne stope kombinovaćemo nekoliko mehanizama, rekao je Dinkić, a to su državne garancije banakama prilikom kreditiranja privrede uz aktivno učešće garancijskog fonda Srbije, sredstva iz budžeta i mere koje bi trebalo da preduzme NBS.

- Očekujemo smanjenje referentne kamatne stope u Srbiji, po ugledu na EU, jer mislimo da su se stekli uslovi za to - rekao je on i dodao da NBS može da izmeni i način obračuna obavezne rezerve.

Kako je kazao, cilj je da se rizik zemlje koji je oko tri procentna poena u iznosu kamate, zameni sa nekim drugim merama Vlade i NBS, kako bi banke mogle da daju povoljne kredite privredi.

Dinkić je naveo da će ovaj program biti predložen Vladi kao deo jednistvenog paketa mera za ublažavanje posledica ekonomske krize.


Sastanku su prisustvovali predstavnici Banca Intesa, Raiffeisen banke, Societe Generale banke, Erste banke, UniCredit, Hypo Alpe Adria banke, Komercijalne banke, predsednik Udruženja banaka Veroljub Dugalić i direktorka Fonda za razvoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti