Vijesti

Kamate na kredite u BiH i dalje duplo veće nego u Europi

24.03.2010. 11:17 / Izvor: Dnevni list

Prema podacima Centralne banke BiH u posljednje vrijeme je zabilježen pad kamata na kredite u našoj državi, no i pored toga kamate su nam realno, s obzirom na standard, duplo veće nego u razvijenim državama, kaže ombudsman za zaštitu potrošača u BiH Dragan Doko.

"S obzirom na standard naših građana i visinu kamatnih stopa na potrošačke kredite još uvijek vlada nerazmjer u određivanju kamatnih stopa", kaže Doko.

Doko koji već duže vrijeme, zajedno s Federalnom upravom za inspekcijske poslove radi na zaštiti potrošača koje su banke oštetile uslijed naglog povećanja kamata prošle godine, kaže da nitko od osoba koje su se žalile na povećanje kamata još nije dobio obavijest da su te kamate vraćene na prvobitno stanje iako neke banke tvrde suprotno. Institucija ombudsmana zaprimila je do sada više od 200 individualnih pritužbi potrošača zbog jednostranog povećanja kamata na postojeće kredite. Isto toliko pritužbi su zaprimile i entitetske inspekcijske uprave, a nekoliko stotina pritužbi potrošača je upućeno izravno Agenciji za bankarstvo, odnosno jedan dio pritužbi im je proslijeđen od federalne inspekcije. Doko kaže da u posljednje vrijeme ne pristižu pritužbe građana zbog činjenice da je kamata išla prema dolje, ali da oni i dalje nastavljaju pratiti ovaj slučaj i boriti se za prava oštećenih.

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH (FBA) Zlatko Barš, čiju agenciju optužuju za nedovoljan angažman u slučaju podizanja kamata, podsjeća da je FBA prošle godine donijela dopunu odluke kojom je propisala da banka i mikrokreditne organizacije trebaju u ugovoru jasno definirati uvjete promjena kamatne stope i o tome u roku od 30 dana obavijestiti klijente. Barš kaže da FBA, ako utvrdimo da se banke i MKO ne pridržavaju zakonskih odredbi poduzima adekvatne mjere, od upozorenja, izdavanja prekršajnog naloga do oduzimanja dozvole. Ipak u javnosti nije poznat slučaj da je Agencija nekoj od banaka koja je prekršila zakon uzla dozvolu.

Banke i MKO za svaku nezakonitost moraju biti sankcionirane i one su toga svjesne, ali u ugovorni odnos između klijenta i banke ili MKO Agencija nema nadležnost da posreduje, kaže Barš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti