Kameni agregati iz Vareša najkvalitetniji za izgradnju autoputeva

06.11.2018. 12:35 / Izvor: Akta.ba

BBM-VAREŠ d.o.o. Vareš je kompanija koja se nalazi u sastavu BBM Grupacije.

BBM-VAREŠ d.o.o. Vareš bavi se eksploatacijom i preradom kamenih agregata eruptivnog (spilit) i krečnjačkog porijekla koji se koriste za rekonstrukciju i izgradnju željezničkih pruga, puteva svih vrsta opterećenja, te spravljanje svih vrsta visokokvalitetnih asfalta i betona.

Kvalitet njihovih proizvoda je ispitan i potvrđen od strane više laboratorija u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Italiji i Njemačkoj.

Za preradu kamena eruptivnog porijekla (spilit) koriste najsavremenije postrojenje od renomirene svjetske firme "Metso" koje je jedno od najvećih postrojenja na Balkanu kapaciteta 500 t/h za proizvodnju i preradu krečnjačkih i eruptivnih (spilit) kamenih agregata 0-63 mm. Prerada se vrši mokrim postupkom, tj. sve kamene frakcije su u procesu dobivanja oprane. Pored ovog postrojenja zasebno je instalirana proizvodna linija "Bayoni-Ibag-Parker“ sa identičnim načinom prerade za proizvodnju krečnjaka sa mogućnošću proizvodnje svih frakcija 0-63 mm čiji je min. kapacitet 250 t/h. Kamen krečnjak sa dvije lokacije je takođe veoma visokog kvaliteta pogodan za spravljanje svih vrsta asfaltnih mješavina, betona, betonke galanterije i tucanika za željezničke pruge, metalurgiji, te punila u hemijskoj industriji. 

Tržišta na kojima su do sada plasirali proizvode su Italija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina. 

Vlasnici su kamenoloma "Kota" kod Vareša na kojem vrše eksploataciju i preradu kamenih agregata.

"Posjedujemo koncesiju na eksploataciju krečnjačkog i eruptivnog kamena (spilit) na period od 40 godina sa mogućnošću produženja. Trenutno dokazane rezerve kamena eruptivnog porijekla (spilit) iznose preko 14 miliona kubika čvrste mase, dok su prognozne rezerve na ovom lokalitetu preko 100 miliona kubika čvrste mase. Kad je u pitanju kamen krečnjak trenutno dokazane rezerve iznose 14 miliona kubika čvrste mase. Prognozne rezerve za krečnjački kamen su takođe preko 100 miliona kubika čvrste mase" poručuju iz BBM-a. 

Takođe, posjeduju važeće ateste i certifikate o kvalitetu, za kamen, kamene agregate i željeznički tucanik, koji su izdati od strane laboratorija IGH Mostar (BiH) i GG-CERT iz Kőln, (Njemačka). 

BBM-VAREŠ d.o.o. Vareš je kompanija koja se nalazi u sastavu BBM Grupacije koja egzistira preko 25 godina i upošljava oko 1000 radnika različitih profila od čega su preko 20% visokoobrazovani kadrovi. BBM Grupaciju čini 14 kompanija koje su postigla zavidne rezultate u oblasti rudarstva i građevine kako na tržištu Evropske unije (Njemačkoj i Holandije) tako i u Bosni i Hercegovini.

"Mi istražujemo i druga tržišta, te su naše aktivnosti trenutno usmjerene i na veoma zahtjevna tržišta Katara i Australije u području rudarstva, građevine, elektro radova i mašinske industrije", navode iz ove grupacije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti