Kamera koja snima sve oko vas: Panorama na dlanu u HD rezoluciji

07.05.2014. 08:23 / Izvor: eKapija.ba
Kamera koja snima sve oko vas: Panorama na dlanu u HD rezoluciji

Američka kompanija Centr Camera Inc, koja radi kamere koje snimaju panoramski video, predstavila Centr kameru koja snima sve oko vas sa vidnim poljem od 360 stepeni.

Američka kompanija Centr Camera Inc, koja radi kamere koje snimaju panoramski video, predstavila Centr kameru koja snima sve oko vas sa vidnim poljem od 360 stepeni. Ona koristi četiri HD kamere za istovremeno snimanje panoramskih videa, a kameru je već koristila američka vojska, Fox i ESPN.

Projekat je važan zbog toga što je za softverski dio izrade kamere bila zadužena sarajevska firma DevLogic, koja već duže vrijeme za ovu američku kompaniju radi video player, web player, a u planu je i mobilni Android i iPhone player.

Kako su iz DevLogica kazali za eKapija.ba, na razvoju softvera radili su oko osam mjeseci i bilo je uključeno pet inžinjera. Neki su na projektu od početka, dok su se drugi uključivali po potrebi.

O tome koliko je zahtjevan i poseban u odnosu na slične projekte na kojima radi ova uspješna firme, kažu nam da je svaki njihov projekat specifičan sam po sebi.

"Uvijek biramo jedinstvene projekte koji nas tjeraju da ispitujemo same granice i mogućnosti trenutno dostupnih tehnologija", kaže Demir Selmanović, head of development u DevLogicu .

Inače, sama kamera je vrlo kompaktna, otporna na vodu, prašinu i udarce, a može se zakačiti bilo gdje. Pored toga, tu su sve ostale mogućnosti, koje posjeduju i druge kamere sličnog tipa, kao što je Wi-Fi modul, kontrola putem pametnog telefona, snimanje na memorijsku karticu i velika autonomija rada. Prototip Centr kamere postoji već neko vrijeme i sa njime je napravljeno nekoliko desetina videa, radi testiranja ili u reklamne svrhe.

Dakle, alati poput Google Street View, pa čak i Appleov iPhone omogućuju vam da vidite svijet u panoramskim fotografijama, ali nova kamera pod nazivom Centr donosi isto iskustvo u videu visoke definicije.

Razvijena od strane tima bivših Apple-ovih zaposlenika, Centr je lijepo dizajnirana panoramska kamera, veličine dlana, koju možete kontrolirati sa svojim pametnim telefonom ili tabletom (iOS i Android), piše mashable.com.

"Mislite o njoj kao o GoPro plus", rekao je predsjednik Centr-a, Bill Banta. "To vam omogućuje da učinite sve što biste mogli sa GoPro, plus da vidite još neku drugu dimenziju. Ona omogućuje korisniku da dobije perspektivu koju inače ne bi mogao dobiti sa GoPro. Sada imate priliku stvoriti panoramsku selfie".

Dati korisnicima mogućnost da snimaju video od 360 stepeni je nešto na čemu je tim radio nekoliko godina. Radeći pod imenom Stealth HD, tim je ponudio rješenja za snimanje privatnih panoramskih videa za vojsku, sportske organizacije i kompanije kao Red Bull i National Geographic.

Samo u posljednjih 12 mjeseci je tim dostigao tačku gdje su mislili da ta tehnologija može biti dostupna široj javnosti po pristupačnoj cijeni (399 dolara u maloprodaji, s nižim cijenama dostupnim sada za vrijeme pred-naručivanja).

"Naš san je uvijek bio da donesemo ovu vrstu tehnologije masovnom tržištu", kaže Banta. "Imali smo pravi proboj prošle godine. Došli smo do tačke u kojoj smo bili u mogućnosti učiniti kalibraciju i procesuiranje u stvarnom vremenu".

Korištenjem kalibracije u kameri, Centr-ova četiri neovisna HD senzora za slike spajaju panoramske video zapise u stvarnom vremenu, kreirajući potpuno različitu perspektivu stvarnosti.

Uz bateriju koja traje do dva sata u kontinuiranom snimanju (šest sati standby), uređaj, koji se može držati kroz središnji otvor ili koristeći tripod, odmah otvara mogućnost inovativnog snimanja koristeći Centr-ovu 360-perspektivu.

"Najduže što smo snimali je cijeli dan", rekao je Banta. "Ako imate 64GB SD karticu, moguće je da ćete imati 7-8 sati snimljenog materijala, pod pretpostavkom da ste snimali u rezoluciji 720."

Kamera također može snimati 1080p video te je opremljena sa 8 GB flash pohranom, tri mikrofona, ugrađenim Wi-Fi i Bluetooth i USB 3.0 priključkom.

Centr je ovu tehnologiju razvio prije nekog vremena, ali tek sada su se stekli uslovi da ovaj proizvod ponude tržištu po prihvatljivoj cijeni (399$).

Nakon što su odlučili pustiti proizvod na tržište, tim se okrenuo Kickstarter-u gdje se kamera može kupiti za 299 $! U ovom slučaju, kreatori Centr-a su u potrazi za 900.000 dolara, a za prvih 5 dana kampanje su dobili preko 310.000 dolara. Do kraja imaju još 25 dana, tako da cilj od skoro jedan milion dolara nije tako visok kao što neki možda misle.

Većina kupaca je iz SAD dok se na drugom mjestu nalaze kupci iz Evrope i Dalekog Istoka (Japan i Južna Koreja).

S.B. / Mashable

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti