Kancerogene gumice i u BiH?

01.09.2014. 07:44 / Izvor: Nezavisne novine
Kancerogene gumice i u BiH?

Britanska firma "Entertejner", najveći lanac prodavnica igračaka u Velikoj Britaniji, povukla je iz prodaje gumice za pravljenje popularnih narukvica i sitnih igračaka nakon što je otkriveno da sadrže kancerogene hemikalije

Britanska firma "Entertejner", najveći lanac prodavnica igračaka u Velikoj Britaniji, povukla je iz prodaje gumice za pravljenje popularnih narukvica i sitnih igračaka nakon što je otkriveno da sadrže kancerogene hemikalije.

Narukvice izrađene od gumica lum bends s obzirom na popularnost stigle su i u BiH, a mogu se poručiti na Facebook stranicama ili na stranicima nekih domaćih internet oglašivača, pišu Nezavine novine. 

Nisu uspjeli saznati da li se gumice kao repromaterijal za izradu narukvica mogu kupiti u BiH ili se poručuju iz Hrvatske i Srbije, gdje su široko rasprostranjene i u ponudi su u radnjama s nakitom.

U Pokretu potrošača RS kažu kako imaju dobru saradnju s inspekcijom te da će, ukoliko se ispostavi da se ovaj proizvod nalazi na tržištu, a analize o kancerogenim materijama budu potvrđene, tražiti reakciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti