Kanlić: Realizacija budžet BPK-a Goražde zavisit će od prihoda

02.03.2021. 14:50 / Izvor: Fena
Kanlić: Realizacija budžet BPK-a Goražde zavisit će od prihoda

Budžet Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde za ovu godinu u iznosu od 39.919.000 KM je socijalnog karaktera i njegova realizacija zavisit će od ostvarenja prihoda posebno od PDV-a.

Budžet Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde za ovu godinu u iznosu od 39.919.000 KM je socijalnog karaktera i njegova realizacija zavisit će od ostvarenja prihoda posebno od PDV-a, a podatak da su u januaru ove godine prihodi bili manji za 16 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, nije optimističan - ističe ministar za finansije BPK-a Goražde Esad Kanlić.

Po njegovim riječima, ukoliko se nastavi ovaj trend smanjenja u narednom periodu, trošenje budžeta će se morati maksimalno ograničiti.

"Budžet je planiran na način da se obezbijedi izmirenje zakonskih obaveza u dijelu plaća, materijalnih troškova, socijalnih davanja, kao i onih za boračku populaciju, pri čemu mislim na egzistencijalnu naknadu. Ostavili smo aktivne kodove za Covid u slučaju da se desi zakon Covid 2, u smislu da možemo obezbijediti dodatna sredstva", kazao je Kanlić.

Dodao je da su, iako je budžet socijalni, u budžetu planirana određena sredstva za kapitalne projekte.

"To su projekti od značaja za BPK i lokalne zajednice u njegovom sastavu, ali će i oni zavisiti od ostvarenja prihoda i doznačavanja sredstava iz budžeta FBiH. U odnosu na prethodne, u ovoj godini očekujemo da će ta podrška biti značajna kako kroz grant sredstva tako i kroz podršku projektima iz ovog dijela BiH, kao i u saniranju posljedica uzrokovanih pandemijom", naveo je Kanlić.

Pojasnio je da je skoro sedam miliona KM u budžetu planirano kroz podršku viših nivoa od čega četiri miliona u vidu granta.

"Zaista smo okrenuti višim nivoima od kojih zavisimo, posebno naši privrednici, obrtnici i sve ostale grane i ta dodatna tri miliona koja očekujemo ići će za podršku njima u saniranju posljedica pandemije jer su oni najviše pogođeni. U svakom slučaju, budžet BPK Goražde je koliko toliko realan. Ministarstvo za finansije će prateći ostvarenje prihoda, aktivnije raditi na održavanju tekuće likvidnosti tokom 2021.", naglasio je ministar za finansije BPK Goražde.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti