Kanton Sarajevo donosi plan zaštite okoliša

19.10.2017. 15:20 / Izvor: Akta.ba
Kanton Sarajevo donosi plan zaštite okoliša

Zakon o zaštiti okoliša FBiH definirao je sistem okolišnog planiranja koji obuhvata donošenje razvojnih programa u ovoj oblasti

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici utvrdila Prijedlog odluke o donošenju Kantonalnog plana zaštite okoliša KS (KEAP KS), a koji se donosi na period od pet narednih godina.

Zakon o zaštiti okoliša FBiH definirao je sistem okolišnog planiranja koji obuhvata donošenje razvojnih programa u ovoj oblasti, između ostalog, i kantonalnih planova zaštite okoliša koje donose kantoni, a koji trebaju biti usklađeni sa Strategijom zaštite okoliša FBiH 2008.-2018. godina i Strategijom upravljanja vodama FBiH 2010.-2022. godina.

Osigurana su sredstva i od aprila 2016. godine, pokrenute su aktivnosti na izradi KEAP-a KS, a Projekt je izradio Konzorcij u sastavu Institut za hidrotehniku d.d. Sarajevo i Enova d.o.o. Sarajevo.

Pregled stanja okoliša u KS daje analizu i sintezu uzročno-posljedičnih odnosa između ljudskih aktivnosti i okoliša, pregled stanja pojedinih okolišnih komponenti, pregled institucionalnog i zakonodavnog okvira sektora zaštite okoliša, pregled u oblasti obrazovanja o okolišu, te ocjenu nivoa javne svijesti po pitanju okoliša.

Stanje okoliša je prezentirano prema DPSIR-modelu koji je okvir za opisivanje interakcija između društva i okoliša kojeg je usvojila Evropska agencija za okoliš (EEA).

Također, primjena KEAP-a KS zahtjeva značajna finansijska sredstva koja se ne mogu osigurati samo izdvajanjima iz budžeta KS, te su iz tog razloga, navedeni drugi načini i izvori finansijskih sredstava, kao što su IPA fondovi EU, Fond za zaštitu okoliša, nacionalni razvojni programi, itd.

Pretpostavka za apliciranje za ove izvore finansiranja je upravo usvajanje ovog planskog dokumenta, te je Prijedlog ovog plana upućen u skupštinsku proceduru zastupnicima na razmatranje i donošenje, saopćeno je iz Press službe KS.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti