Kanton Sarajevo nabavio 200.000 vakcina Sputnik: U junu stižu prve doze, a uvest će ih Bosnalijek

26.05.2021. 11:17 / Izvor: Akta.ba
Kanton Sarajevo nabavio 200.000 vakcina Sputnik: U junu stižu prve doze, a uvest će ih Bosnalijek

Ukupno su dogovorili 500.000 vakcina od čega je 300.000 za Federaciju BiH, a 200.000 za Kanton Sarajevo.

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto kazao je danas da je Vlada KS uspjela dogovoriti nabavku 200.000 Sputnik V vakcina, međutim sada od Skupštine traži potvrdu kako bi mogli potpisati ugovor.

Prve doze bi, ukoliko ugovor bio potpisan, trebalo da dođu u junu, a u pitanju je od 20.000 do 30.000 doza.

Vakcine su koštale 9,95 eura, a kako je kazao Forto, Bosnalijek koji će biti uvoznik uzet će samo minimalne zakonske marže, to jeste uvest će vakcine bez zarade.

U pitanju je prva direktna nabavka vakcina u Federaciji Bosne i Hercegovine s obzirom na to da su do sada u ovaj entitet stizale samo donirane vakcine i one iz COVAX i EU mehanizma.

Ranije je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić najavio da bi ubrzo mogli zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo nabaviti ruske vakcine, a premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je kazao da su ugovor o zajedničkoj nabavci Sputnika V potpisali 15. aprila. 

Uvijek sam ljut bio na državni nivo, Vijeće ministara – još nisam čuo da se regija ili grad bore za vakcine. Međutim, iako je bilo ljutnje i neslaganja, odlučili smo se pridružiti naporima Vlade FBiH. Tako da, bez obzira na neke prepirke u javnosti ili nesuglasice, KS je bio jedna od najaktivnijijih u ad hoc tijelu početkom marta. U aprilu smo potpisali sporazum sa Vladom FBiH o nabaci ruskih vakcina Sputnik. Objedinili smo količine, dodali smo još 300.000 i dogovorili se da ćemo zajedno potpisati, ako dođe do toga. Istovremeno, Vlada FBiH ide u nabavku drugih vakcina. Kako smo krenuli kao kanton? Prevrnuli smo svaki kamen i, bez ikakvog stida, na svakom sastanku sa bilo kim – međunarodnom zajednicom, velefarmacijama, tražili smo prvi i zadnji dio sastanka bila je pomoć za vakcine", rekao je Forto. 

Ukupno su dogovorili 500.000 vakcina od čega je 300.000 za Federaciju BiH, a 200.000 za Kanton Sarajevo.

Vakcine su na kraju ipak uspjeli da nađu po odlasku u Moskvu, a Forto navodi da su za taj uspjeh posebno zaslužni kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić, kao i predsjednici Naše stranke i SDP-a.

Forto je na kraju poručio kako se traži hitna sjednica Skupštine KS kako bi se ovo realizovalo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti