Kanton Sarajevo želi potpuno vlasništvo u Bags Energotehnici

17.02.2021. 11:12 / Izvor: Akta.ba
Kanton Sarajevo želi potpuno vlasništvo u Bags Energotehnici

U planu izgradnja modrene kotlovnice za distribuciju toplotne energije.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović održao je sastanak sa predstavnicima uprave Privrednog društva "Bags Energotehnika" d.d Sarajevo. 

Na sastanku su utvrđene aktivnosti vezane za nabavku mazuta i lož ulja, shodno Zakonu o javnim nabavkama BiH, kao osnovnog energenta za isporuku toplotne energije u tekućoj 2021. godini. 

Ova aktivnost provodi se u cilju kontinuiranog i redovnog snabdijevanja toplotnom energijom oko 700 domaćinstava i pravnih lica na području Općine Vogošća.  

Ovom prilikom, razmatrane su mogućnosti u vezi dokapitalizacije ovog privrednog društva, to jeste konkretno otkupa dionica od manjinskih dioničara u preduzeću "Bags Energotehnika" d.d .Sarajevo, kako bi Kanton Sarajevo postao 100% vlasnik ovog preduzeća. 

S time u vezi, govorilo se i o daljim aktivnosti u smislu ulaganja i kapitalnih investicija u ovo preduzeće, obzirom da se ono bavi komunalnom djelatnošću, i to isporukom toplotne energije i vodosnabdijevanjem putem Peračkog vrela. 

Na ovom sastanku je najavljeno kako bi se dokapitalizacijom ovog privrednog društva ujedno  otvorila mogućnost izgradnje nove moderne kotlovnice za distribuciju toplotne energije prema krajnjim korisnicima.

U pogledu zahvatanja većih količina vode sa Peračkog vrela zauzet je stav da Vlada Kantona Sarajevo, putem resornog ministarstva, pokrene aktivnosti na donošenju pravne regulative i akata kojim bi se omogućilo da se ovo vrelo proglasi javnim dobrom od opšteg interesa, čime bi se nakon ove provedene pravne radnje stvorile pretpostavke da ovo preduzeću zahvati i veće količine vode za dalju distribuciju, te izvrši dodatna ulaganja u komunalnu infrastrukturu”, kazao je ministar Hadžiahmetović, nakon ovog sastanka. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti