Kantonalne i lokalne vlasti u USK žele urediti stanje u turizmu i građenju

16.01.2019. 14:43 / Izvor: Akta.ba
Kantonalne i lokalne vlasti u USK žele urediti stanje u turizmu i građenju

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je važnost maksimalnog angažmana prilikom dorade i dopune ovih zakona.

Na prvom ovogodišnjem sastanku predstavnika Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) sa gradonačelnicima i načelnicima općina u kantonu, razgovarano je o zakonima za građenje i prostorno uređenje, legalizaciji bespravno izgrađenih objekata te turizmu.

"Ovo je samo potvrda da želimo i moramo zajedno raditi i djelovati. Takva je i naša poruka, da Kanton ne može bez gradova i općina, kao i obrnuto. Konkretno smo razgovarali o oblastima građenja i prostornog uređenja, te turizma. Ispravit ćemo određene manjkavosti u kantonalnim zakonima i to na način da odredimo rokove i naredne sastanke. Samo tako možemo graditi pozitivnu sliku o Unsko-sanskom kantonu", rekao je kantonalni premijer Mustafa Ružnić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je važnost maksimalnog angažmana prilikom dorade i dopune ovih zakona.

"Svima nam je u interesu da uredimo oblast legalizacije bespravno izgrađenih objekata. U središtu Bihaća imamo primjer nekoliko takvih objekata, zbog čega smo svi u nezahvalnoj poziciji. Zato ćemo i raditi na tome da maksimalno iziđemo u susret našim građanima, odnosno na popisu takvih objekata, ali i pravednoj, pristupačnijoj i efikasnijoj zakonskoj proceduri. Također, posebno nam je interesantna oblast turizma, gdje još nismo uredili proces plaćanja boravišnih taksi. Insistirat ćemo na agresivnijem pristupu inspekcijskih službi, ali nakon što definitivno uredimo način funkcionisanja gradskih turističkih zajednica", dodao je Fazlić.

Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović također je govorio o gradskim turističkim zajednicama, odnosno problematici oko njihove registracije.

"Prvo smo jedva registrovali gradsku turističku zajednicu, jer nije baš jasno definisano je li riječ o ustanovi ili preduzeću. Isto tako tražimo i da se donekle izmijene konkursni uvjeti za direktora, te upravni i nadzorni odbor. Oni su postavljeni tako da je gotovo nemoguće pronaći ljude koji to ispunjavaju. Upravo je sve navedeno i razlog da sarađujemo i zajedno korigujemo ono što nije dobro za sve nas", riječi su načelnika Halitovića.

Iz Ministarstva za građenje i prostorno uređenje USK je istaknuto da će se već u narednih sedam dana poduzeti konkretne aktivnosti na izmjenama i dopunama zakona o građenju i prostornom uređenju, legalizaciji bespravnih objekata i zakona o ekološkim naknadama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti