Kantonalni porezni ured Zenica blokirao račune kladionica

04.07.2017. 07:37 / Izvor: Akta.ba
Kantonalni porezni ured Zenica blokirao račune kladionica

Gradska uprava Zenice saopćila je jučer da je Kantonalni porezni ured Zenica izvršio blokade računa poreznih obveznika iz grupe pravnih osoba "lutrije.

Gradska uprava Zenice saopćila je jučer da je Kantonalni porezni ured Zenica izvršio blokade računa poreznih obveznika iz grupe pravnih osoba "lutrije, igre na sreću, sportske kladionice", a po osnovu komunalne takse Grada Zenica za 2015. i 2016. godinu.

"Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uspio je i pored velikih pritisaka i medijskog linča kladioničarskog lobija, u budžet Grada naplatiti ono što ranije nije bilo moguće. Gradu Zenica vraćen je dio pripadajućih sredstava koja su priređivači igara na sreću u proteklom periodu izbjegavali vratiti građanima Zenice. Na ovaj način, Grad Zenica će od priređivača igara na sreću po osnovu Odluke o komunalnim taksama Grada Zenica naplatiti oko pola miliona KM. Očekujemo da će postupak naplate komunalnih taksi Grada Zenica biti nastavljen i za 2017. godinu", navodi se u saopćenju Grada Zenice.

Porezna ispostava Zenica napravila je izmijenjene porezne prijave za priređivače igara na sreću - klađenja, a u skladu s usvojenom izmjenom Odluke o komunalnim taksama, koju je na inicijativu gradonačelnika Fuada Kasumovića usvojilo Gradsko vijeće Zenica, i po ovom osnovu u 2017. godini u budžet Grada Zenica od priređivača igara na sreću bit će uplaćeno više miliona KM.

Prema informacijama Gradske uprave, Porezna ispostava Zenica ove je godine, izdala 20 prekršajnih naloga ovoj grupi priređivača igara na sreću i to zbog neplaćanja komunalne takse na ukupan iznos od 30.000 KM.

Gradska uprava Zenica i gradonačelnik Kasumović i ovim putem pozivaju Miralema Galijaševića, premijera Zeničko-dobojskog kantona da povuće zahjev za ocjenu ustavnosti Odluke o komunalnim taksama Grada Zenica, kojeg je uputio Ustavnom sudu FBiH i da na taj način omogući da ovaj postupak bude rješavan redovnom procedurom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti