Kapidžić: Ako se ovako nastavi za 10 godina, cijelo Sarajevo će biti kao Tibra

18.08.2020. 13:53 / Izvor: Radiosarajevo.ba
Kapidžić: Ako se ovako nastavi za 10 godina, cijelo Sarajevo će biti kao Tibra

Ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić govorio je o provođenju Studije o zaštiti ventilacionih koridora u Sarajevu

Ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić na današnjoj konferenciji za novinare govorio je o provođenju Studije o zaštiti ventilacionih koridora u Sarajevu sa kojom se krenulo u junu.

"U toj odluci smo se obavezali da u roku od 30 dana, damo smjernice, za provođenje ovih mjera. To je jedan obiman posao na kojem Zavod za planiranje radi u punom kapacitetu. Došli smo do toga da smjernice koje dajemo da se odnose na regulacione planove", kazao je Kapidžić.

Ministar je kazao da je ovom Studiju utvrđeno u kojim općinama se najviše regulacionih planova ne slaže sa ovom studijom i dodao je da će morati doći do izmjena planova koji se ne slažu sa ovim.

Regulacioni planovi će se mijenjati tako što će biti uključeni sve relevantne i stručne institucije za ovo pitanje, a bit će definisan koeficijent izgradnje i spratnost koja će morati biti poštovana.

"Potrebno je spasiti urbano područje i zelene površine, jer ako se ovako nastavi za deset godina cijelo Sarajevo će biti kao Tibra. Moji potezi definitivno nekima ne odgovaraju, ali ja nemam drugog izbora osim da nastavim sa radom", rekao je Kapidžić.

On je poručio da je ovo prvi put da se ovo ministarstvo po prvi put bori za prostor, a ne kao do sada ustupanje i gradnju, što je uzrokovalo zagađenost zraka i indirektno zagađenost vode.

"Nadam se da ćemo do kraja godine uspjeti urediti ove studije i planove, te ćemo na krau krajeva do kraja godine uspjeti donijeti urabnistički plan grada. Urbanistički plan grada kao i općina su pripremljeni i mi ih dorađujemo i vrlo brzo ćemo ih dati na uvid. Nadam se da će biti podrške politike da se ovaj posao završi u ovom pravcu", zaključio je Kapidžić.

(Foto: N1)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti