Kapis TKT o presudi suda u Livnu: Investitori u BiH nemaju zaštitu

08.04.2013. 15:07 / Izvor: eKapija.ba
Kapis TKT o presudi suda u Livnu: Investitori u BiH nemaju zaštitu

Menadžment kompanije KAPIS TKT d.o.o., nakon današnje presude Općinskog suda u Livnu, kojom je štrajk Sindikalne organizacije KAPIS proglašen zakonitim, smatra da pravna država u BiH sve manje postoji.

Menadžment kompanije KAPIS TKT d.o.o., nakon današnje presude Općinskog suda u Livnu, kojom je štrajk Sindikalne organizacije KAPIS proglašen zakonitim, smatra da pravna država u BiH sve manje postoji.  Pomenuta presuda je veoma bitan pokazatelj i upozorenje inostranim investitorima da Bosna i Hercegovina nema zakonsku regulativu koja potpomaže uređenje ekonomskog okruženja u ovoj zemlji, navodi se u saopćenju ove kompanije.

"Sindikalna organizacija KAPIS je bez neophodnih zakonskih najava i prostora za pregovore, pokrenula štrajk u trajanju od 11 dana što je, ne samo tvornici, nego i svim zaposlenima nanijelo ogromnu štetu kroz otkazivanje narudžbi koje nisu ispoštovane na vrijeme.  Šteta nanesena, kako tvornici, tako i vlasnicima kompanije će biti vidljiva u narednim mjesecima i to upravo u periodu kada se ulažu ogromni napori da se pribave dodatna finansijska sredstva za nabavku sirovina i tvornica dovede do poslovanja iznad tačke rentabilnosti", napominju iz Kapisa. 

Ova kompanija je u 100% privatnom vlasništvu kompanije KAPIS d.o.o. Novo Celje iz Slovenije, koja je od početka procesa privatizacije 2001. investirala u tvornicu 6,3 miliona EUR u svrhu modernizacije proizvodnje.

KAPIS TKT d.o.o. je početkom 2013. godine pokrenuo proces neophodnog finansijskog restruktuiranja uslijed gubitaka sa kojima je kompanija poslovala u posljednje četiri godine.  Naime, ostvareni gubitak je direktna posljedica ulaska u ekonomsku krizu, koja je utjecala na stabilnost kompanije i shodno tome jedan od segmenata finansijskog restruktuiranja je i program zbrinjavanja viška zaposlenika nakon njihovog otpuštanja.  Program zbrinjavanja viška zaposlenika je uzeo u obzir sve zakonom propisane elemente sa uvezivanjem radnog staža, uredno uplaćenim porezima i doprinosima, te otpremnine za svaku godinu radnog staža u tvornici.

Menadžment KAPIS-a TKT d.o.o., naglašava da je trenutno najveći prioritet pribavljanje dodatnih finansijskih sredstava za nabavku sirovina. Ipak, neizvjesnost je donošenjem ove presude veoma naglašena jer bez podrške lokalnih, regionalnih i federalnih relevantnih institucija, ova kompanija sve manje može da implementira svoje zacrtane planove. Uprkos veoma nestabilnom ekonomskom okruženju i prije svega zakonodavstvu koje to podržava, KAPIS TKT buduće poslovanje temelji na odličnoj poziciji ove kompanije na tržištu i mogućnost plasmana proizvoda.  Nadu za izlazak iz ove situacije vide i u činjenici da kompanija ima cca. 40 miliona EUR izvoznih ugovora u BiH koji su već potpisani, a ovaj podatak svakako ide i u prilog obezbjeđenja egzistencije za preostalih 150 zaposlenih u tvornici.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti