KAPIS TKT ulaže 5,5 mil EUR u revitalizaciju proizvodnje

18.09.2008. 14:59 / Izvor: eKapija.ba
KAPIS TKT ulaže 5,5 mil EUR u revitalizaciju proizvodnje

KAPIS Tvornica kabela Tomislavgrad u okviru Dana otvorenih vrata bila je domaćin bosanskohercegovačkim novinarima, a povod je skori završetak prve faze projekta vrijednog 5,5 milijuna eura.

Projekt, koji nosi naziv "Revitalizacija proizvodnog pogona" i koji ima za cilj modernizaciju i povećanje tehnološke razine postojećeg strojnog parka, postizanje bolje ekonomičnosti proizvodnje i povećanje proizvodnih kapaciteta, pokrenut je početkom ove godine. Po okončanju prve faze projekta vrijedne 4 milijuna eura početkom naredne godine povećat će mjesečni kapacitet tvornice za 60%, te omogućiti povećanje mjesečne proizvodnje sa sadašnjih 1300 na cca 2.000 tona gotovih proizvoda. Isto tako implementacija ovog projekta već je omogućila zapošljavanje oko 50 kvalificiranih radnika, saopćeno je iz ove kompanije.

Ovaj razvojni projekt, koji je urađen u suradnji sa Institutom za strojarstvo Sveučilišta u Mostaru, obuhvaća rekonstrukciju i revitalizaciju cjelokupnog proizvodnog pogona tvornice, te u drugoj fazi predviđa ulaganja od dodatnih 1,5 milijuna eura. Pored modernizacije postojećih strojeva instalirat će se i nove proizvodne linije koje će omogućiti ostvarenje postavljenih ciljeva i mjesečnu proizvodnju od cca 3000 tona odnosno 36000 tona godišnje proizvodnje.

Ostvarenje projekta svrstat će Kapis TKT u red najvećih proizvođača niskonaponskih kabela u regiji, a izgradnjom tvornice srednje-naponskih kabela u Sloveniji 2010. godine Grupacija Kapis će postati regionalni lider u proizvodnji kabela, saopćeno je za eKapija.ba.

Kako bi zadovoljili zahtjevno, naročito, inozemno tržište u Kapisu primjenjuju ISO standarde 9001 za organizaciju procesa proizvodnje i 14001 za zaštitu okoliša. Osim ovih certifikata, posjeduju i odgovarajuće VDE certifikate, nadležne certifikacijske kuće iz Austrije, certifikate Končar Grupacije iz Hrvatske i Instituta Vinča iz Srbije, koji omogućavaju izvoz na zahtjevno tržište EU.

Pored procesa revitalizacije i modernizacije proizvodnog pogona Kapis je tijekom ove godine postigao zavidne proizvodne i prodajne rezultate.

„U prvih osam mjeseci ove godine planirana proizvodnja je bila 8443 tone kabela, a proizvedeno je 9168 tona, što predstavlja povećanje od 9% u odnosu na godišnji plan, odnosno cca 30% više u odnosu na isti period prošle godine. Ovim tempom ostvarena proizvodnja do kraja godine trebala bi iznositi cca 14.000 tona, što predstavlja značajan napredak u odnosu na godišnji plan i prethodnu godinu“, - izjavio je na konferenciji za novinare upriličenoj ovim povodom, direktor Kapisa TKT Predrag Čović. Dalje je dodao, da je ostvarena prodaja u vrijednosti od 65,3 milijuna KM i izvoz u vrijednosti od 47,4 milijuna KM odnosno 73% ukupne proizvodnje i prodaje što upućuje na zavidnu razinu kvalitete i da su proizvodi Kapisa izuzetno traženi van granica BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti