Kapis zbog krize otpušta desetak radnika - Menadžment izradio program zbrinjavanja kroz prekvalifikaciju i preraspodjelu na druga radna mjesta

17.06.2009. 12:26 / Izvor: Fena
Kapis zbog krize otpušta desetak radnika - Menadžment izradio program zbrinjavanja kroz prekvalifikaciju i preraspodjelu na druga radna mjesta

Zbog ekonomske krize i poteškoća u poslovanju, Tvornica kabela Tomislavgrad (TKT) Kapis prinuđena je otpustiti desetak svojih radnika.

Kako je izjavio za Fenu kazao direktor Kapisa Predrag Čović, riječ je o niskokvalificiranim radnicima s osnovnom školom, koji nisu u mogućnosti odgovorit zahtjevima novih strojeva koje je tvornica nabavila prošle godine, uloživši u njih oko četiri miliona eura.

Za ostatak prekobrojne radne snage, kazao je Čović, menadžment poduzeća je izradio program zbrinjavanja kroz prekvalifikaciju i preraspodjelu na druga radna mjesta u Kapisu.

Govoreći o rezultatima poslovanja, direktor Kapisa je istaknuo da je i pored povećanja proizvodnje od 30 posto u ovoj godini, zbog globalne ekonomske krize došlo do pada prihoda Kapisa za oko 25 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

"Samo zahvaljujući ostvarenoj rekordnoj proizvodnji i povećanju produktivnosti, te smanjenju troškova na minimum, kao i maksimalnom iskorištenju unutarnjih rezervi, za sada smo uspjeli održati tržišnu poziciju i prodati cjelokupnu proizvodnju", naglasio je Čović.

Napomenuo je kako na mogućnost plasmana i prodaje Kapisovih proizvoda uvelike utječe značajna potpora u sufinansiranju proizvodnih i finansijskih troškova koju od svojih vlada dobivaju konkurentski proizvođači iz regiona.

"Ono što mi očekujemo kao pomoć od naše države, je da utječe na banke da domaćim proizvođačima osiguraju povoljna kreditna sredstva", zaključio je direktor Kapisa Predrag Čović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti