Kasni isplata toplog obroka, zenički rudari obustavili proizvodnju

08.02.2021. 11:53 / Izvor: Fena
Kasni isplata toplog obroka, zenički rudari obustavili proizvodnju

Zenički rudari, zbog blokade računa preduzeća, nisu dobili topli obrok za mjesec januar pa su danas stupili u obustavu rada.

Zenički rudari, zbog blokade računa preduzeća, nisu dobili topli obrok za mjesec januar pa su danas stupili u obustavu rada, odnosno radnički neposluh - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Zavisnog društva RMU Zenica Isad Turalić.

"Obavijest da će rudari danas stupiti u radnički neposluh, Upravi Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH poslali smo još u petak, 5. februara, ali još nismo dobili nikakav odgovor. Zbog blokade računa, taj dan nisu nam mogli isplatiti topli obrok, a već 15. februara trebalo bi isplatiti i plaću u našem preduzeću. Ako se nešto do tada ne promijeni, u pitanje će ponovo doći i isplata plaće", najavljuje Turalić, koji napominje da je 21. januara privremeno bio deblokiran račun rudnika Zenica i Breza, koji je također blokiran 11. januara. Privremenu deblokadu, tada, dogovorili su Vlada FBiH, Uprava JP EP BiH i PU FBiH.

"Plaće za decembar su tada, isplaćene, ali je račun ponovo blokiran. Brezani bi nešto ranije od nas, već 10. februara, trebali dobiti plaću, ali je i njihov račun blokiran. Međutim, sindikati oba preduzeća, već su zakazali štrajk, koji bi trebao biti održan 12. februara", kaže Turalić.

On se nada da će predsjednik Saveza samostalnog sindikata radnika zaposlenih u rudarstvu Federacije BiH Sinan Husić pronaći neko rješenje s upravom vladajućeg društva, JP EPBiH, a za sutra u 11.00 sati, Upravni odmor Sindikat rudara FBiH zakazao je sjednicu u Zenici.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti