Kasumović: Otkaže li se "Plava voda" krivac je Vlada ZDK i tražit ćemo nadoknadu štete

03.02.2021. 13:44 / Izvor: Akta.ba
Kasumović: Otkaže li se 'Plava voda' krivac je Vlada ZDK i tražit ćemo nadoknadu štete

Kredit EBRD vraćaju Zeničani, kroz račune za vodu. Vlada ZDK traži i od Fonda za zaštitu okoliša FBiH mjenice.

Projekt "Regionalni vodovod Plava voda" je među najvažnijim projektima u historiji grada Zenice, s obzirom da bi njegova realizacija značila dugoročno unaprjeđenje vodosnabdijevanja građana.

Međutim, problemi i trzavice prate ovaj projekt od samog početka.

Nedavno je održan sastanak između JP RV "Plava voda" d.o.o. Travnik i predstavnika ZDK-a na kojem su se razmatrale mogućnosti prevazilaženja problema oko davanja mjenica između Federalnog ministarstva finansija, Fonda za zaštitu okoliša i ZDK u sklopu osiguranja otplate kreditnih sredstava potrebnih za realizaciju projekta "Plava voda", a nakon kojeg je Ernad Granić, v.d. direktor JP RV "Plava voda", poslao saopćenje medijima u kojima je, između ostalog, rekao da je moguće otkazivanje ovog strateški bitnog projekta, a indirektno optužujući gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića. 

GRAD ZENICA DAO GARANCIJU

Tim povodom, razgovarali smo s gradonačelnikom Kasumovićem koji nam je rekao da su " u Vladi ZDK svjesni da će kredit EBRD-a za ovaj projekat finansirati građani Zenice kroz račune za vodu, ali ZDK sada, po nekoj svojoj odluci, traži i od Fonda za zaštitu okoliša FBiH mjenice, što ovaj Fond nikada nikome nije izdao". 

"Na početku čitatelje, a posebno svoje Zeničane podsjećam da ideja o implementaciji Projekta „Plava voda“ datira još od 80-ih godina prošlog vijeka, a sve u cilju dugoročnog unapređenja vodosnabdijevanja Travnika i Zenice. Davne 1990. godine u Zenici je donesena odluka o organizovanju Javnog preduzeća Regionalni vodovod Plava voda. Poslije agresije na BiH je projekat oživljen,  i 14.12.2011. godine potpisan je Anex Ugovora o koncesiji za korištenje vode izvorišta Plava voda u Travniku za javno snabdijevanje vodom općina Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Zenica od strane javnog preduzeća i Federalnog ministrarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Vlada ZDK je 04.09.2012. godine donijela Zaključak o opravdanosti izgradnje regionalnog vodovoda Plava voda, a 20 dana kasnije isto je uradila i Vlada SBK. Vlada FBiH je 2013. godine također utvrdila da je Plava voda od javnog interesa za građane Zenice i pomenutih općina. Znači sve općine, pa i grad Zenica, Zeničko – dobojski i Srednobosanskom kantonu, Vlada FBiH i Fond za zaštitu okoliša FBiH su saglasni da se projekat realizuje. U Vladi ZDK su svjesni da će kredit EBRD-a za ovaj projekat finansirati građani Zenice kroz račune za vodu ali ZDK sada, po nekoj svojoj odluci, traži i od Fonda za zaštitu okoliša FBiH mjenice, što ovaj Fond nikada nikome nije izdao. To je nepotrebno, jer po osnovu supsidijarnog ugovora država obavezu spušta na FBiH, ona na entitet, i na kraju Kanton na Grad koji će sve i platiti! Grad Zenica je prošle godine kao garanciju da će vraćati kredit dao 30 mjenica i tu je stvar trebala biti završena. Nažalost, sada su se desile neke začkoljice, rekao bih političke igre, za koje se duboko nadam da će biti riješene na zadovoljstvo građana Zenice", kazao je Kasumović.

Komentirajući Granićevu najavu o otkazivanju projekta, Kasumović kaže da mu je teško povjerovati da se može otkazati projekt koji je neophodan za razvoj grada, privrede, turizma... 

NEOPHODNO ZA RAZVOJ GRADA

"Prije svega, to je kapitalan projekat za građane Zenice i nema nikakve veze sa ZDK. Plava voda dolazi do Zenice, pit će je i plaćati Zeničani! Teško mi je kao čovjeku povjerovati da neko može imati toliko hrabrosti i drskosti da preko stotinu hiljada stanovnika zakine za zdravu vodu. Mi rješavamo budućnost grada ovim projektom jer smo svjesni značaja vode za čovječanstvo, ali i za razvoj Zenice. Plava voda nam je neophodna za razvoj grada jer planiramo brži razvoj privrede, otvaranje poslovnih i turističko – rekreativnih zona, svjedoci smo povećanog interesa za stanove i kuće u Zenici. Sve to neće se moći napajati sa postojećeg izvorišta Krušćica i nekih manjih. I za Smetove, kao turistički biser našeg grada, uskoro planiramo graditi vodovodnu i kanalizacionu mrežu, jer bez toga nema razvoja Smetova", ističe Kasumović.

Gradonačelnika smo pitali, u slučaju najgoreg scenarija, ko će snositi odgovornost prema građanima, ali i prema EBRD-u?

"Apsolutno je krivac Vlada Zeničko – dobojskog kantona, odnosno SDA Zenica i SDA ZDK. Grad Zenicu, odnosno Zeničane je projekat Regionalni vodovod Plava voda do sada koštao preko 6.6 miliona KM. Ne daj Bože ako projekat propadne, mada se nadam da će razum i interes građana, a ne pojedinaca i stranaka preovladati,  Gradska uprava će nadoknadu štete tražiti od Zeničko – dobojskog kantona i nema dileme da ćemo to dobiti!", poručio je Kasumović

B.K. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti