Katastrofalne posljedice poplava: Štete nadmašile općinske budžete

09.08.2014. 09:17 / Izvor: Oslobođenje
Katastrofalne posljedice poplava: Štete nadmašile općinske budžete

Štete nanesene nezapamćenim poplavama veće su i od onih majskih koje su iznosile deset i po miliona, i čak šest puta veće od općinskog budžeta, koji iznosi oko milion i 700.000 maraka.

Preliminarni rezultati procjene šteta koje su nastale ovih dana nakon velikih poplava u Čeliću, procjenjuju se na oko 11 miliona i 200.000 maraka, potvrdio je jučer za naš list Nermin Okanović, šef Službe za civilnu zaštitu Čelića. Štete nanesene nezapamćenim poplavama veće su i od onih majskih koje su iznosile deset i po miliona, i čak šest puta veće od općinskog budžeta, koji iznosi oko milion i 700.000 maraka.

Nema ni vode

"Bilo je poplavljeno 250 kuća, dok je osam mostova oštećeno. Velike štete su nanesene objektima za vodosnabdijevanje. Još u većem dijelu mjesnih zajednica, koje se snabdijevaju vodom iz Javnog komunalnog preduzeća Čistoća, nema vode. Ekipe su na terenu. Radi se na regulaciji riječnih korita, sanaciji puteva", kazao nam je Okanović, navodeći da je prijavljeno 30-ak klizišta.

Štete su nanesene i projektu izgradnje kanalizacije i vodovoda na području čelićke općine.

"Mi jako malo možemo uraditi na saniranju šteta. Očekujemo pomoć od viših nivoa. Prošli put smo dobili pomoć od Kantona, nekih 40 hiljada maraka, od Općine Centar Sarajevo smo dobili 10.000 maraka i od federalne Vlade isto toliko. Da li će sad biti nešto više, vidjet ćemo. Snalazimo se kako znamo i umijemo", kazao nam je Okanović.

Istakao je da je ukupno četrdeset porodica, koje broje oko 110 osoba, tokom dvije noći evakuisano iz domova.

"Međutim, danas imamo informaciju da se polovina tih lica vratila svojim kućama. Čiste i saniraju štete. Ostali se još ne mogu vratiti", kazao nam je Okanović.

Kada su u pitanju druge općine na području Tuzlanskog kantona, koje su dosta pogođene poplavama, situacija se normalizuje. Građani počinju sanirati štete, a dodatnu opasnost predstavlja aktiviranje desetina klizišta. Tako je Srebreniku prijavljeno 55 novih klizišta. Uništene su brojne putne komunikacije.

Oštećeni putevi

"U potpunosti je prekinut saobraćaj za Seonu, kroz naselje Dedići. Put za Crveno Brdo i Memiće u naselju Jasenica je u prekidu. Most za Ljenobud je skoro neupotrebljiv, a istim se služe stanovnici naselja Duboki Potok i Bjelave. Prekinuta je i putna komunikacija za Gornji Srebrenik, na dva mjesta. Magistralni put M-18 je oštećen na nekoliko mjesta, kao i regionalni putevi za Gračanicu. Skoro svi asfaltni i makadamski putevi su prekinuti", navodi se u izvještaju Civilne zaštite u Srebreniku.

I u drugim općinama Tuzlanskog kantona jučer su se sanirale štete od poplava. Pored Srebrenika i Čelića, najgore stanje prethodnih dana bilo je u Gračanici i Lukavcu.

Foto: atvbl.com

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti