Vijesti

Kategorizacija 156 hotela, motela, pansiona i aparthotela u RS-u: Samo dva hotela sa pet zvjezdica

08.02.2010. 10:50 / Izvor: Glas Srpske

Samo dva hotela u Srpskoj imaju pet zvjezdica, a to su hotel "Kaldera" u Aleksandrovcu kod Laktaša i "Pirg" u Etno-selu "Stanišići" kod Bijeljine.

Ovo je "Glasu Srpske" rekla službenik za odnose sa javnošću Ministarstva trgovine i turizma RS Simka Đudurović-Milašinović.

Ona je dodala da je to pokazala kategorizacija 156 hotela, motela, pansiona i aparthotela, a koju je prošle godine uradila Komisija za kategorizaciju ugostiteljskih objekata u RS.

"Dešavalo se da objekti koji su bili razvrstani u određene kategorije, godinama nisu ulagali u renoviranje svojih kapaciteta, pa je "zub vremena" učinio svoje. U hotelijerstvu važi nepisano pravilo da se svakih deset godina kompletno zamijene uređaji i opreme, bez obzira na njihovu očuvanost i opremljenost", istakla je Đudurović-Milašinović.

Ona je naglasila da je neophodno da ugostiteljski objekti slijede trendove i budu inovativni, ako žele da održe standard.

"Stariji smještajni kapaciteti u Srpskoj većinom ne slijede trendove, a u budućnosti ostaje da se vidi da li će novootvoreni visokokategorizovani objekti uspjeti da uhvate korak s vremenom i očuvaju kvalitet koji posjeduju i poslije deset godina", kazala je Đudurović-Milašinović.

Direktor hotela "Pirg" u Etno-selu "Stanišići" Borislav Stanišić rekao je da kategorizacija hotela u Srpskoj ne bi trebala da se drži starog klišea, već mora da ide u korak sa evropskim standardima.

"Krajnje je vrijeme da se izađe iz nekog "starog klišea" kada se radi o kategorizaciji ugostiteljskih objekata. Posljednja kategorizacija u Srpskoj je dosta napredovala u odnosu na prethodne godine", rekao je Stanišić.

On je naglasio da ima dosta stranih, ali i domaćih gostiju koji žele luksuzne i kvalitetne usluge.

Vlasnik i menadžer aparhotela "Vučko" na Jahorini, koji je kategorisan kao objekat sa četiri zvjezdice, Aleksandar Prović, kaže da u Republici Srpskoj ima dosta dobrih hotela i motela.

"S obzirom na broj gostiju koji traže smještaj, imamo dovoljno hotela sa pet ili četiri zvjedice. Srpska ima bogatu turističku ponudu i vremenom bi ovaj standard trebao da bude još bolji", rekao je Prović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti