Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kazazović: Jačamo angažman psihologa i socijalnih radnika u školama

07.07.2018. 08:34 / Izvor: Fena

Vlada Kantona Sarajevo danas je na sjednici usvojila nove standarde i normative za osnovno obrazovanje, te je odlučila da ojača stručni tim u školama angažmanom psihologa i socijalnih radnika.

U tom smislu će od sljedeće godine biti zaposleni stručni saradnici ovisno o broju učenika u školama.

"Drugi značajan iskorak odnosi se na minimalan, optimalan i maksimalan broj učenika u odjeljenjima. Do sada je to bilo 18, 25, 32, a opredjeljenje Vlade KS je da minimum smanji na 16, optimum na 22, a maksimum na 28 učenika u odjeljenju", kazao je ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović.

Osim toga, kazao je on, značajno je i to da usvojeni standardi i normativi tretiraju ulogu i razrednog starješine. Smanjuje se normativ časova razrednog starješine za jedan sat i na taj način se stimuliše uloga razrednika u osnovnim školama KS.

Kazazović je na konferenciji za medije kazao i to da je Vlada KS također donijela odluku da će nastavnici imati i mogućnost da jedan čas sedmične nastave organizuju kao terensku nastavu i da praktična nastava bude zastupljena u osnovnom obrazovanja.

Zadnja izmjena normativa osnovnog obrazovanja je bila 2004. godine.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti