Kazna do 15.000 maraka ako poslodavac prijevremeno vrati rodilju na posao

14.12.2016. 09:52 / Izvor: Večernji List
Kazna do 15.000 maraka ako poslodavac prijevremeno vrati rodilju na posao

Nacrt Zakona o zaštiti obitelji s djecom našao se na dnevnom redu ovotjedne sjednice Skupštine HNŽ-a

Nacrt Zakona o zaštiti obitelji s djecom našao se na dnevnom redu ovotjedne sjednice Skupštine HNŽ-a. Posljednjih deset godina se najavljuje kako će ova županija konačno dobiti ovaj zakon, a izgleda kako će Vlada Nevenka Hercega konačno riješiti ovo pitanje. Kako su nam rekli naši sugovornici, predloženi akt je u formi nacrta, a nakon toga će se održati dvomjesečna javna rasprava.

"Odlučeno je da rasprava traje dva mjeseca jer se radi o važnom pitanju i želimo da se o njemu očituju svi kojih se ova tema tiče. Nakon toga zakon bi se u Skupštinu HNŽ-a trebao vratiti u formi prijedloga i konačno biti usvojen", rekli su nam jučer u Vladi HNŽ-a. U nacrtu spomenutog zakona jasno se definira devet prava koja imaju obitelji s djecom, ali će na početku biti korištena četiri.

"Pravo na dječji doplatak, pravo žene tijekom rodiljskog dopusta, kao i pravo nezaposlene majke samo su neke od stavki koje će jasno biti definirane ovim zakonom kada stupi na snagu. Nažalost, u početku nećemo moći primjenjivati zakon u potpunosti zbog nedostatka novca, ali i na ovoj razini će nam trebati 5,3 milijuna maraka kako bismo isplatili ono na što će nas ovaj zakon obvezati", poručili su naši sugovornici.

Inače, trenutačno se rodiljama  u HNŽ-u isplačuje  samo jednokratna naknada ok 400 KM nakon rođenja djeteta, dok ostale županije već godinama imaju riješeno ovo pitanje. Zbog manjka novca u proračunu, te brojnih drugih problema, usvajanje ovog zakona je već nekoliko puta bilo odgođeno. Naši sagovornici ističu kako bi ovaj Zakon  bio i ranije donesen da nije bilo problema oko raspodjele javnih prihoda, odnosno, da je županija dobivala onoliko novca s viših razina vlasti koliko je bilo planirano. Ipak, nakon  mjera štednje koje su uveli Vlada HNŽ-a i županijska Skupština, te usvajanja određenih zakona kojima se povećala prihodovana strana županijskog proračuna, odlučeno je da se krene s usvajanjem ovog zakona.

Niko od sagovornika nije mogao precizirati kada bi zakon mogao stupiti na snagu. Samo su rekli kako očekuju da će se to dogoditi tijekom iduće godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti