KCUS-u i Općoj bolnici uručeno sedam respiratora

06.10.2020. 16:08 / Izvor: Akta.ba
KCUS-u i Općoj bolnici uručeno sedam respiratora

Nova nabavka vrijedna 1,2 miliona KM: KCUS-u i Općoj bolnici uručeno sedam respiratora, narednih dana dodjela medicinske opreme za borbu protiv Covid-a svim zdravstvenim ustanovama.

Nova nabavka vrijedna 1,2 miliona KM: KCUS-u i Općoj bolnici uručeno sedam respiratora, narednih dana dodjela medicinske opreme za borbu protiv Covid-a svim zdravstvenim ustanovama

Danas je upriličena primopredaja medicinske opreme i materijala koji su nabavljeni za potrebe zdravstvenih ustanova, na osnovu odluka Vlade KS, putem Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

Oprema i materijal koji su uručeni danas ukupne vrijednosti 718.110 KM nabavljeni su iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za potrebe borbe protiv koronavirusa. Radi se o sedam respiratora marke “Mindray” od kojih su tri uručena Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a četiri Općoj bolnici “Prof.dr. Abdulah Nakaš”, kao i 389.000 komada zaštitnih rukavica, 100.000 hirurških maski, 20.000 FFP2 maski i 140.000 hirurških kapa koji su dopremljeni u skladište Kantonalne uprave civilne zaštite KS iz kojeg će biti distribuirani zdravstvenim ustanovama.

“Osigurana medicinska oprema je za Klinički centar, Opću bolnicu, domove zdravlja i druge javno- zdravstvene ustanove u Kantonu. Spisak opreme i materijala je pripremljen na osnovu zahtjeva javno-zdravstvenih ustanova i njihovih potreba do kraja ove godine. Podsjećam da je putem Skupštine i Vlade KS, iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja i Budžeta KS, osigurano oko devet miliona KM za ove namjene. Od tih sredstava, milion KM je utrošen u aprilu i maju za nabavku prve neophodne količine medicinske i zaštitne opreme, a danas isporučujemo i drugi dio te opreme. Ukupna vrijednost ove nabavke je oko 1,2 miliona KM jer ona obuhvata i 20.000 PCR testova i podloga u vrijednosti od 550.000 KM koji će do kraja ove sedmice biti isporučeni krajnjim korisnicima. Dakle, od osiguranih devet miliona KM, do sada smo utrošili 2,2 miliona KM, te sačuvali oko sedam miliona KM za takoreći ’teže dane’ i u slučaju da se javi potreba za novim nabavkama”, obrazložio je premijer Nenadić.

Istakao je da se izuzetno odgovorno raspolagalo sredstvima. Nabavke su realizirane u saradnji sa UNDP-jem, a razlozi su brže procedure, transparentnost, kao i multipliciranje sredstava, jer su kroz saradnju sa UNDP-jem, na utrošenih 2,2 miliona KM osigurana dodatna donatorska sredstva, te je u konačnici nabavljena oprema u vrijednosti 4,2 miliona KM. Time su, po riječima premijera Nenadića, zadovoljene potrebe zdravstvenih ustanova za medicinsko-zaštitnom opremom do kraja ove godine.

Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, istakla je da su respiratori značajna pomoć radu ove ustanove, te je zahvalila ovom prilikom Vladi KS.

“U periodu pandemije uzrokovane koronavirusom, svakako će ova tri respiratora dobro doći, uz nadanje da će što manje bolesnika uopće trebati invazivnu podršku respiratora. Mi sad trenutno imamo 127 respiratora i 49 mašina za anesteziju, koje bi se mogle koristiti za mehaničku ventilaciju, tako da s postojećim brojem bolesnika i aparata možemo da kontrolišemo trenutnu situaciju“, kazala je direktorica.

Predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš” Sead Željo, također je izrazio zahvalnost Vladi KS i premijeru Mariju Nenadiću koji je iskazao veliku energiju i sposobnost prilikom nabavljanja respiratora. Zahvalnost je upućena i Edisu Arifoviću i UNDP-ju bez čije pomoći  bi ovaj proces bio puno teži i duži.

Uz današnju donaciju, iz Opće bolnice poručili su da će sa ukupno 20 respiratora, novim izolatorijem koji se ubrzano uspostavlja i obezbjeđenjem dodatnog medicinskog kadra moći kvalitetno odgovoriti na eventualni novi talas epidemije koronavirusa.

Distribuciju  zaštitne opreme i  PCR testova i podloga za briseve javnim zdravstvenim ustanovama vršit će Krizni štab MZ KS u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo KS.

Prema riječima direktora ZZO KS Sakiba Katane, sa zdravstvenim ustanovama i UNDP-jem se koordiniraju procedure u zavisnosti od situacije i potreba na terenu, te će se i dalje kontinuirano vršiti nabavka potrebne opreme u zaštiti i borbi protiv COVID-19 infekcije.

Šef programa za lokalni razvoj UNDP-ja u Bosni i Hercegovini Edis Arifagić naveo je da se sa Vladom KS aktivno sarađuje još od marta ove godine, kada je krenulo globalno širenje pandemije, kao i vladama drugih kantona.

Naveo je kako će se potreba za potrošnim materijalom, prije svega, zaštitnim rukavicama, maskama  postojati i dalje, s obzirom da pandemija ne jenjava kako na globalnom tako i na lokalnom i regionalnom  nivou.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti