Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kemal Kozarić novoimenovani ambasador u Austriji

08.06.2018. 09:30 / Izvor: Akta.ba

Novoimenovani ambasadori Bosne i Hercegovine u Sloveniji Slavko Vučurević i Austriji Kemal Kozarić, boravili su u Ministarstvu civilnih poslova i sa ministrom Adilom Osmanovićem razgovarali o prioritetima u svom budućem radu kada je riječ o poslovima iz nadležnosti Ministarstva.

"Slovenija i Austrija veoma su značajne države u područjima koje pokriva Ministarstvo civilnih poslova. S obzirom na brojnu BiH dijasporu u obje zemlje, imamo važne projekte u oblasti obrazovanja, gdje nam je izuzetno značajna dopunska nastava za našu djecu, kao i u oblasti ostvarivanja prava naših državljana na socijalnu zaštitu i penzije", rekao je ministar Osmanović.

Novomenovani ambasadori u Sloveniji i Austriji izrazili su punu spremost za nastavak započetih projekata. Poseban akcenat stavili su na obrazovanje naglašavajući da, uz prava na dopunsku nastavu u osnovnim i srednjim školama, treba imati u vidu i veliki broj studenata iz BiH koji visoko obrazovanje stiču u Ljubljani, Beču i Gracu.

U razgovoru je ocjenjeno da postoji interesovanje i za produbljivanje kulturne saradnje Bosne i Hercegovine sa Slovenijom i Austrijom, a zaključeno je i da treba raditi na stvaranju uvjeta za sporazume o dvojnom državljanstvu sa ove dvije države.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti