Kemokop d.o.o.: Sigurno zbrinjavanje svih vrsta otpada

11.04.2014. 11:36 / Izvor: eKapija.ba

Osnovna djelatnost društva je zaštita okoliša, upravljanje otpadom, promet i transport hemikalija. Vizija preduzeća je pružati aktivan doprinos zaštiti okoliša, poboljšati kvalitet života, ponuditi tržištu inovativna i produktivna rješenja iz oblasti upravljanja otpadom.

Preduzeće Kemokop d.o.o. osnovano je 1993. godine u Republici Hrvatskoj. Osnovna djelatnost po osnivanju preduzeća bila je prijevoz i veleprodaja hemikalija. Širenjem djelatnosti i obima poslovanja osnivaju se kćerke preduzeća, i to 1996. godine osniva se Kemokop d.o.o. Tuzla, potom 2011. godine Kemokop d.o.o. Modriča i 2014. godine Kemokop d.o.o. Sarajevo.

Osnovna djelatnost društva je zaštita okoliša, upravljanje otpadom, promet i transport hemikalija. Preduzeća su povezana ugovorom o poslovnom-tehničkoj saradnji, što podrazumijeva korištenje svih materijalno-tehničkih, transportnih sredstava i svih sadržaja koji se koriste u obavljanju registrovane djelatnosti.

Vizija preduzeća je pružati aktivan doprinos zaštiti okoliša, poboljšati kvalitet života, ponuditi tržištu inovativna i produktivna rješenja iz oblasti upravljanja otpadom.

Upravljanje opasnim i neopasnim otpadom

Glavne aktivnosti ovog odjela odnose se na prikupljanje, transport, privremeno skladištenje i zbrinjavanje opasnog i neopasnog otpada. Za ove aktivnosti Kemokop posjeduje Dozvolu za aktivnosti upravljanja otpadom, za sve vrste opasnog otpada, kao i okolišne dozvole izdate od strane nadležnih organa u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U ovoj oblasti kompanija je posebno specializirana za zbrinjavanje:

  • različitih vrsta otpadnih tekućina,
  • otpadnih ulja,
  • otpadnih hemikalija,
  • otpadnih boja,
  • farmaceutskog otpada,
  • filter kolača,
  • zemlje kontaminirane opasnom materijom,
  • transformatora i kondenzatora sa PCB-om,
  • ambalaže,
  • elektronskog i elektroničkog otpada.

U obavljanju procesa zbrinjavanja otpada kompanija ima saradnju sa lokalnom ovlaštenom spalionicom, kao i ovlaštenim zbrinjavateljima u Austriji i Njemačkoj. Po izvršenom konačnom zbrinjavanju preuzetog otpada, naručiocu usluge dostavlja se ovjeren Movement dokument od strane krajnjeg zbrinjavatelja. Movement dokument je dokument koji prati otpad od našeg skladišta do krajnjeg obrađivača u inostranstvu, u skladu sa propisima Baselske konvencije, te služi kao potvrda da je otpad zbrinut na ekološki prihvatljiv način. Kompanija posjeduje rješenje za prevoz opasnog otpada izdanog od nadležnog ministarstva Republike Njemačke, kojim se omogućuje nesmetan prevoz otpada na cijeloj teritoriji Evropske zajednice. Za obavljanje aktivnosti upravljanja otpadom Kemokop raspolaže svim potrebnim sredstvima i opremom na području RH i BiH.

Promet i transport hemikalija

Aktivnosti ovog odjela odnose se na promet, transport i skladištenje tečnih hemikalija, prije svega lužina i kiselina. Posljednjih deset godina kompanija je prisutna na RH i BiH tržištu hemikalija, gdje su već prve godine ostvareni zapaženi rezultati, koji su svrstali kompaniju među vodeće po ukupnoj prodaji hemikalija na hrvatskom tržištu. Cisterne, tegljači i stručno osposobljeni vozači prevoze tekuće hemikalije u međunarodnom i unutrašnjem prevozu.

Kapaciteti koji se koriste za obavljanje djelatnosti raspoređeni su na području RH (Dugo Selo) i BiH (Tuzla i Modriča). U Tuzli se, pored skladišnih kapaciteta i rezervoara, nalaze postrojenja za kondicioniranje/stabilizaciju opasnog otpada, čiji su sastavni dijelovi pokretna mješalica i mobilna drobilica za usitnjavanje krutog otpada. Također, tu je i postrojenje za regeneraciju iskorištenih ulja i otapala koje vrši prečišćavanje iskorištenih ulja i otapala.

Kompanija posjeduje vozila koja imaju ADR certifikate (evropski sporazum o međunarodnom prevozu opasne robe u drumskom saobraćaju) i kao takva može prevoziti različite vrste hemikalija, kiselina, lužina, zapaljivih hemikalija te niz drugih tekućih hemikalija. Vozni park čine tegljači, te mnoge druge auto-cisterne nosivosti cca 24.000 kg, kao i poluprikolice (cerade) koje mogu prevoziti hemikalije, eksplozive i druge robe upakirane na palete. Također, tu su još specializirani kontejneri za prevoz transformatora, kondenzatora sa PCB-om, vodonepropusne kiper-šlepe koje se koriste za prevoz zauljenih filter kolača. Svi vozači su stručno educirani i imaju položen ADR ispit i kurs za osobe koje rade sa otrovima.

Obučeni kadrovi, kvalitetna materijalnotehnička sredstva i postupanje u skladu sa propisima garantuju sigurno zbrinjavanje svih vrsta otpada u skladu sa principima zaštite okoliša.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti