Kina najavila obustavljanje projekata na ugalj u zemljama u inostranstvu

23.09.2021. 09:42 / Izvor: Akta.ba
Kina najavila obustavljanje projekata na ugalj u zemljama u inostranstvu

Sudbina termoelektrana na ugalj koje se i dalje planiraju u zemljama Zapadnog Balkana je vrlo neizvjesna.

Sudbina termoelektrana na ugalj koje se i dalje planiraju u zemljama Zapadnog Balkana je vrlo neizvjesna nakon jučerašnje najave kineskog predsjednika Xi Jinping-a. On je tokom svog obraćanja na generalnoj sjednici Ujedinjenih nacija (UN) izjavio da Kina neće više graditi nove energetske projekte na ugalj, a u cilju rješavanja negativnih uticaja klimatskih promjena.

Xijeva najava u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda okončat će protok gotovine od najvećeg svjetskog javnog finansijera za projekte eksploatacije uglja u inozemstvu, a dolazi nakon sličnih obećanja Japana i Južne Koreje ranije ove godine.

"Kina će pojačati podršku drugim zemljama u razvoju u osnaživanju njihove zelene energije i energije s niskim udjelom ugljika, te neće raditi na novim energetskim projektima baziranim u inozemstvu", rekao je Xi u Generalnoj skupštini.

On nije odredio vremenski rok za okončanje tog finansiranja, ali zemlja do sada ove godine nije usmjerila nikakva sredstva iz svoje Inicijative za pojas i put prema elektranama na ugalj.

U zavisnosti od toga kako će se realizovati ova najava, ovaj potez bi svakako mogao značajno da utiče na započete projekte na ugalj i u Bosni i Hercegovini.

Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu poručuje da Kina može staviti na snagu svoju obavezu sa Generalne skupštine Ujedinjenih nacija tako što će odmah objaviti obustavu svih planiranih projekata na ugalj na Zapadnom Balkanu. "To se posebno odnosi na aktuelni projekat za izgradnju termoelektrane Ugljevik 3, za koji se u ovom momentu pribavlja dokumentacija a u saradnji sa kineskim partnerima", kazala je ona.

"Iako pozdravljamo odluku Kine da podvuče crtu u pijesku i da se obaveže da okonča svoju podršku novim projektima na ugalj u inostranstvu, to treba potkrijepiti konkretnim mjerama", rekao je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju. “Kina bi trebala početi tako što će okončati svoje učešće u projektu termoelektrane na ugalj Tuzla 7. ”

Kao posljedica navedene izjave, organizacije u alijansi Evropa bez uglja zahtjevaju obustavljanje planiranih termoelektrana u zemljama Zapadnog Balkana, jer sve imaju kineske finansije i/ili izvođače radova. Evropski projekti na ugalj se značajno smanjuju u posljednjih godinu dana, a od 2015. godine i klimatskih pregovora u Parizu, broj planiranih termoelektrana je opao za čak 76%.

"Kinesko obećanje da će prekinuti podršku projektima na ugalj u inostranstvu naglašava činjenicu da ugalj nema budućnost u Evropi i na globalnom nivou", izjavila je Wawa Wang, programska direktorica “Just Finance International” koja prati projekte uglja Inicijative "Pojas i put" u Evropi. "Očekujemo da će Kina sada dodati detalje svom obećanju koje uključuje prestanak svih oblika podrške uglju, uključujući planirane projekte i one koji su već u izgradnji."

Obaveza Kine da okonča podršku novih projekata na ugalj u inostranstvu ključni je udarac za energiju iz uglja u Evropi, a stiže i uoči samita UN o klimatskim promjenama - COP26 koji će se u novembru održati u Glasgow-u.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti