Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kina postaje neisplativa za bh. privrednike, traže nove opcije

11.08.2021. 13:46 / Izvor: Večernji List

Ekonomska kriza, koja se nadovezala na onu zdravstvenu, ima brojna lica i nitko sa sigurnošću ne može tvrditi u kojem će se smjeru ona kretati. Dok su izvozni rezultati posljednjih mjeseci izvrsni, tako je i s uvozom, i to onih ključnih proizvoda, sirovina bez kojih se nešto ne može ni proizvesti. 

Vrijednost

Ranije je cijena prijevoza kontejnera s robom i sirovinama od Kine do Hrvatske (Rijeka) stajala od 1500 do 2000 eura (oko 3 do 4 tisuće KM), a sada je oko 8 tisuća eura (16 tisuća KM). Ako se uzme prosjek da je vrijednost robe u jednom kontejneru 60 tisuća KM, ranije je udio troškova u prijevozu bio 7 posto, a sada je 30 posto. Osim višestrukog skoka cijene prijevoza robe iz Kine, u krizu su se umiješali nestašica brodskih kontejnera, nedavna blokada Sueskog kanala, pojačane kontrole i neizostavna pandemija koja ugrožava zdravlje i u dosta slučajeva pošalje cijeli radni kolektiv u karantenu.

Ovih dana gospodarstvenici razmatraju sve one opcije koje su im ugrozile poslovanje i razmišljaju o tome kako premostiti ove velike gubitke jer nekim tvornicama i veletrgovinama s novim cijenama i drastično skupljim prijevozom ne isplati se poslovati.

Tekstil, tehnika...

"Razgovara se o vraćanju cijene prijevoza na staro, ali tu ne odlučujemo mi, tu se razgovori vode na višim razinama između Kine i Amerike, ali i EU-a kao organizacije zemalja koja ima važnu ulogu, no još se ništa ne pomiče s mrtve točke, a vrijeme prolazi. Međutim, još jedan jak igrač dosta se pojačao i koristi ovaj “rat” velesila. Riječ je o Turskoj koja je novo tržište za raznovrsnu robu. Odatle dolaze u posljednje vrijeme i tekstil i poljoprivredni proizvodi te bijela tehnika i automobilska industrija. Kada se prevozi veća roba tankerima, ona od Istanbula, preko luke u Rijeci pa do raznih dijelova BiH dolazi od 18 do 20 dana",  priča nam gospodarstvenik o aktualnoj situaciji u kojoj se Turska počela isticati kao važan čimbenik.

Primjera radi, brodski prijevoz iz Kine čeka se 45 dana. I sve se više spominje Tursku koja bi mogla postati dobra zamjena za Kinu, barem dok se oni s jeftinijim opcijama prijevoza, ali i robe, koja je višestruko poskupjela, ne vrate na Balkan. 

 

PODIJELI:

TAGOVI:

kina

kontejneri

turska

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti