Kina prestiže SAD, postaje najveći uvoznik na svijetu do 2022.

06.12.2017. 08:35 / Izvor: Agencije
Kina prestiže SAD, postaje najveći uvoznik na svijetu do 2022.

Kina je već dugi niz godina na prvom mjestu kao najveći svjetski potrošač sirovina, dijelova i opreme, ali kada je riječ o robi široke potrošnje, ona još uvijek dosta zaostaje za SAD-om

Prelazak na ekonomski model koji se više oslanja na domaću potrošnju mogao bi uticati na to da, kroz pet godina, Kina postane najveći svjetski uvoznik, prema istraživanju investicione kompanije Čajna internešnel kapital korporejšen.

Kina je već dugi niz godina na prvom mjestu kao najveći svjetski potrošač sirovina, dijelova i opreme, ali kada je riječ o robi široke potrošnje, ona još uvijek dosta zaostaje za SAD-om.

Kineski uvoz iz Azije, Afrike, Okeanije, Južne Amerike i Istočne Evrope već je nadmašio uvoz SAD-a, a ukoliko se ovaj trend zadrži, Kina će vjerovatno preteći najveću svjetsku ekonomiju, prognoziraju ekonomisti.

Rast uvoza posljedica je postepenog prelaska Kine sa izvozno orijentisane ekonomije na model koji se zasniva na potrošnji, navodi RT.

Analitičari, takođe, očekuju da će Kina uvoziti više robe široke potrošnje nego industrijske materijale, jer najnaseljenija država postaje najveće potrošačko tržište u svijetu.

Kineski potrošači imaju i sve veći apetit za egzotičnim proizvodima, što podstiče ekspanziju uvoza, navodi se u istraživanju.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti