Kineska kompanija otvorila novi rudnik bakra i zlata u Srbiji

23.10.2021. 08:21 / Izvor: Fena
Zlato

Foto: Akta.ba

Očekuje se da će u rudniku biti zaposleno više od 1.200 radnika.

Srbija će biti drugi proizvođač bakra u Europi, iza Poljske, a po proizvodnji zlata poslije Finske, rečeno je u petak prilikom otvorenja rudnika bakra i zlata, koji je u Boru otvorila kineska kompanija ZiJin Mining, većinski vlasnik bivšeg državnog rudarsko-topioničarskog bazena na istoku Srbije.

Početak rada rudnika simbolično su označili predsjednik Aleksandar Vučić, direktor kineske kompanije za poslove u inozemstvu Xu Guoju i veleposlanica Kine u Srbiji Chan Bo.

Riječ je o "jednom od najbogatijih nalazišta bakra i zlata na svijetu", a kineska kompanija uložila je 474 milijuna dolara u taj, kako je najavljen, prvi "zeleni rudnik" u Srbiji, što podrazumijeva upotrebu moderne tehnologije pri iskopavanju ruda i njezine prerade uz najviše standarde u području zaštite životne sredine.

Planirana proizvodnja rude bakra i zlata u gornjoj zoni rudnika je 3,3 miliona tona godišnje, odnosno 10.000 tona prerađenog koncentrata rude dnevno.

Značaj realizacije tog projekta, kako je najavljeno, dat će i otvaranje donje zone ležišta, gdje su procijenjene rezerve rude bakra i zlata oko 2,29 milijardi tona.

To će Srbiju, kako je rečeno, "u jednom trenutku pozicionirati na drugo mjesto po proizvodnji bakra u Europi, a u pogledu procijenjene proizvodnje zlata na jedno od vodećih mjesta u Europi".

Očekuje se da će u rudniku biti zaposleno više od 1.200 radnika.

Direktor kineske kompanije Xu Guoju istaknuo je kako se "Srbija u središnjoj i istočnoj Europi pozicionirala kao važna destinacija za kineske investicije".

Tome, kako je istaknuo, pridonose povoljni uvjeti za investiranje, ali i "čelično prijateljstvo između Srbije i Kine".

Srbijanske vlasti bile su često na meti kritika zbog politike ugovaranja investicija s Kinom, čije kompanije posljednjih godina imaju značajan udio u industrijskim i infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Kina je bila prva zemlja koja je osigurala Srbiji milione doza vakcina tokom pandemije koronavirusa, a i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić često naglašava "čelično prijateljstvo" ovih zemalja i svoje lične veze s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Vučić je na otvorenju rudnika kazao da je u Boru prosječna cijena četvornog metra stana bila 300 eura, a danas je 480 eura, te da su zadržani radnici i zaposleno još 1.780 ljudi, a plaće su s manje od 600 eura 2018. danas premašile 800 eura, a poslodavci najavljuju da će biti oko hiljadu eura.

Također je naglasio da će građani Bora "imati bolji zrak zbog modernih postrojenja", a Srbija će po proizvodnji bakra u Europi dostići drugo mjesto poslije Poljske.

Cijena bakra sada je premašila 10.000 dolara po toni, kazao je Vučić, dodavši da će država zlato moći nabavljati po povoljnijoj cijeni i uvećavati zlatne rezerve, "koje su trenutno najveće u povijesti" jer ih Srbija ima oko 37 tona, prenosi Hina.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti