Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kineske firme zainteresovane za projekte u Bijeljini i cijeloj BiH

23.07.2014. 08:10 / Izvor: Fena

Mogućnosti za ulaganje kineskih kompanija u Bijeljinu, projekti koje kineske kompanije već realizuju u Republici Srpskoj i BiH, kao i stanje u Semberiji nakon poplava i potrebe stanovništva za pomoći bile su glavne teme razgovora gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića i ambasadora Narodne Republike Kine Dong Čunfenga koji je juče boravio u posjeti Bijeljini.

Kineski ambasador je istakao da postoje velike mogućnosti i interes obje strane da se ekonomska saradnja unaprijedi.

"U Bijeljini smo posebno zainteresovani za ulaganja u poljoprivredu i proizvodnju hrane, za šta ovdje postoje odlični preduslovi. Nastavićemo da kontaktiramo, jer smo sigurni da saradnja u ovoj i drugim oblastima može biti uspješna", najavio je ambasador.

Gradonačelnik Mićić je istakao da je Grad Bijeljina posebno zainteresovan za projekte koje su predložile kineske kompanije - izgradnju autoputeva, prije svega autoput Brčko-Bijeljina.

"Ovom saobraćajnicom Bijeljina bi dobila saobraćajnu vezu autoputem sa Hrvatskom kod Brčkog, ali i preko Drine, do Šapca, odnosno, sa Koridorom 10. U Bijeljini su već boravili kineski stručnjaci i izradili idejno rješenje ovog autoputa koje je dobilo dobre ocjene u Ministarstvu saobraćaja. Nadam se da će ovi projekti biti dio šire privredne saradnje, a mi u Semberiji imamo velike privredne potencijale, prije svega za proizvodnju hrane na otvorenom i u zaštićenim prostorima, ali i za korišćenje geotermalne energije", zaključio je gradonačelnik Mićić.

Gradonačelnik je prihvatio poziv ambasadora da, zajedno sa predstavnicima regionalne Privredne komore i privrednicima, učestvuje na konferenciji lokalnih lidera Kine i srednje i jugoistočne Evrope koja se održava u Pragu krajem avgusta ove godine, što će biti prilika da se potencijalnim kineskim partnerima predstave privredni potencijali Bijeljine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti