Kineske firme zainteresovane za projekte u Bijeljini i cijeloj BiH

23.07.2014. 08:10 / Izvor: Fena
Kineske firme zainteresovane za projekte u Bijeljini i cijeloj BiH

Kineski ambasador je istakao da postoje velike mogućnosti i interes obje strane da se ekonomska saradnja unaprijedi.

Mogućnosti za ulaganje kineskih kompanija u Bijeljinu, projekti koje kineske kompanije već realizuju u Republici Srpskoj i BiH, kao i stanje u Semberiji nakon poplava i potrebe stanovništva za pomoći bile su glavne teme razgovora gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića i ambasadora Narodne Republike Kine Dong Čunfenga koji je juče boravio u posjeti Bijeljini.

Kineski ambasador je istakao da postoje velike mogućnosti i interes obje strane da se ekonomska saradnja unaprijedi.

"U Bijeljini smo posebno zainteresovani za ulaganja u poljoprivredu i proizvodnju hrane, za šta ovdje postoje odlični preduslovi. Nastavićemo da kontaktiramo, jer smo sigurni da saradnja u ovoj i drugim oblastima može biti uspješna", najavio je ambasador.

Gradonačelnik Mićić je istakao da je Grad Bijeljina posebno zainteresovan za projekte koje su predložile kineske kompanije - izgradnju autoputeva, prije svega autoput Brčko-Bijeljina.

"Ovom saobraćajnicom Bijeljina bi dobila saobraćajnu vezu autoputem sa Hrvatskom kod Brčkog, ali i preko Drine, do Šapca, odnosno, sa Koridorom 10. U Bijeljini su već boravili kineski stručnjaci i izradili idejno rješenje ovog autoputa koje je dobilo dobre ocjene u Ministarstvu saobraćaja. Nadam se da će ovi projekti biti dio šire privredne saradnje, a mi u Semberiji imamo velike privredne potencijale, prije svega za proizvodnju hrane na otvorenom i u zaštićenim prostorima, ali i za korišćenje geotermalne energije", zaključio je gradonačelnik Mićić.

Gradonačelnik je prihvatio poziv ambasadora da, zajedno sa predstavnicima regionalne Privredne komore i privrednicima, učestvuje na konferenciji lokalnih lidera Kine i srednje i jugoistočne Evrope koja se održava u Pragu krajem avgusta ove godine, što će biti prilika da se potencijalnim kineskim partnerima predstave privredni potencijali Bijeljine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti