Kineske firme zainteresovane za ulaganja u BiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kineske firme zainteresovane za ulaganja u BiH

25.04.2019. 12:13 / Izvor: Akta.ba

Ambasador Kine u BiH Ji Ping istakao je tokom nedavnog razgovora sa zamjenikom ministra inostranih poslova u Vijeću ministara u tehničkom mandatu, Josipom Brkićem, da su kineske firme sve zainteresovanije za ulaganja u BiH.

Ambasador Ping istaknuo je da saradnja između BiH i Kine bilježi napredak, posebno kada je riječ o privredi i turizmu, zahvaljujući stupanju na snagu Sporazuma između BiH i NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša.

Naglasio je i sve veću zainteresovanost kineskih tvrtki za ulaganja u BiH, s naglaskom na infrastrukturne i energetske projekte.

Brkić je izrazio zadovoljstvo nivoom bilateralnih odnosa, kao i dosadašnjom saradnjom u okviru Platforme "16 plus jedan", saradnjom 16 zemalja srednje i istočne Evrope sa Kinom, kao i inicijative "Jedan pojas, jedan put".

On je pozdravio učešće Kine, kao zemlje partnera, na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, što predstavlja dodatni podsticaj jačanju odnosa dvije zemlje, posebno ekonomskih.

Brkić je kineskom ambasadoru poželio uspješnu diplomatsku misiju u BiH.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i o svim važnijim aktuelnim političkim pitanjima, kako u BiH i regionu, tako i na globalnom planu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti