Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kinezi prepoznali potencijale Zenice

14.08.2014. 08:38 / Izvor: eKapija.ba

Gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović primio je jučer ambasadora Bosne i Hercegovine u NR Kini Borislava Marića i predstavnike firme "KTG Zenica" sa kojim je razgovarao o realizaciji projekta izgradnje plinske Termoelektrane-toplane Zenica, u kojoj učestvuje nekoliko velikih kineskih firmi.

Načelnik je Ambasadora upoznao sa trenutnom situacijom sa posebnim osvrtom na stanje u područjima pogođenim poplavama i klizištima. Isto tako je ukratko prezentirao najveća dostignuća općinske uprave u posljednjih nekoliko godina istaknuvši da u krucijalnom projektu izgradnje TE-TO Zenica Općina Zenica treba podršku i Ministarstva vanjskih poslova BiH jer sve više stručnjaka iz Kine dolazi u Zenicu i u interesu efikasnosti i boljeg provođenja projekta, vizne procedure treba maksimalno pojednostaviti.

Ambasador Marić je iznio svoja pozitivna zapažanja vezano za očigledne pomake napravljene u infrastrukturi grada i izrazio punu spremnost da pomogne u poticanju velikih kineskih kompanija da investiraju u Bosni i Hercegovini i Zenici.

Ovi projekti se trenutno odvijaju na polju infrastrukture i energetike, a Zenica je uspostavljajući direktnu saradnju sa kineskim firmama HTG i SEPCO III u tom pogledu postigla značajan napredak.

Nakon sastanka u Općini, Ambasador je posjetio firmu KTG Zenica gdje je razgovarao i sa predstavnicima kineskih firmi koji već duže vrijeme borave i rade u Zenici, saopćila je press služba Općine Zenica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti