Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kinezi zainteresovani za velike infrastrukturne projekte u BiH

U narednim danima planirani su intenzivni kontakti kako bi se razmotrile mogućnosti za saradnju i eventualni angažman kineskih kompanija na bosanskohercegovačkim gradilištima.

02.09.2014. 07:54 / Izvor: Fena

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić predvodio je jučer delegaciju koja se u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sastala sa delegacijom Narodne Republike Kine.

Mnogobrojnu kinesku delegaciju činili su Chi Changhai, direktor China International Contractors Association (CHINCA), i predstavnici kineskih građevinskih kompanija, te su iskazali interes za uključivanje u infrastrukturne projekte u BiH.

Ministar Bijedić je zahvalio na želji da se kineske kompanije uključe u izgradnju velikih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini i upoznao članove delegacije sa trenutno najzanimljivijim projektima koji se tiču nastavka izgradnje Koridora Vc, rekonstrukcije i elektrifikacije željezničke pruge i izgradnje i rekonstrukcije magistralnih cesta.

"Vlada Federacije BiH će kroz aktivnosti Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i kroz ispunjavanje zakonskih preduslova učiniti sve da se kineski investitori i kompanije nađu na bosanskohercegovačkim gradilištima i budu jedan od partnera u ovoj značajnoj oblasti", rekao je ministar Bijedić.

Sastanku su prisustvovali i Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH, Filip Vujeva, direktor JP Ceste FBiH, i Nijaz Puzić, direktor JP ŽFBiH, koji su prezentirali potrebe, planove i mogućnost ekonomske i privredne saradnje sa kineskim kompanijama.

U narednim danima planirani su intenzivni kontakti kako bi se razmotrile mogućnosti za saradnju i eventualni angažman kineskih kompanija na bosanskohercegovačkim gradilištima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti