Kiša donijela nove probleme: U nekoliko bh. gradova stanje alarmantno

03.02.2019. 19:18 / Izvor: Akta.ba
Kiša donijela nove probleme: U nekoliko bh. gradova stanje alarmantno

Znog obilne kiše koja u našoj zemlji pada od jučer došlo je do proglašenja elementarne nepogode u pojedinim dijelovima BiH.

Znog obilne kiše koja u našoj zemlji pada od jučer došlo je do proglašenja elementarne nepogode u pojedinim dijelovima BiH.

U Busovači je alarmantno stanje, a kako kažu iz Civilne zaštite Busovače ovakvo nevrijeme i poprave ovu općinu nisu zadesile u zadnjih 35 do 40 godina.

Osim Busovače alarmantno stanje je i u Zenici. Kao piše blijesak.info gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, u svojstvu zapovjednika civilne zaštite, održao je izvanredni sastanak Stožera civilne zaštite grada Zenica, na kojem je donesena i Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava i klizišta na teritoriji grada Zenica. 

''Svi ljudski, ali i materijalno - tehnički resursi stavljeni su u funkciju i tako će bez prestanka biti dok ne dođe do normalizacije stanja.  Imamo više kritičnih lokaliteta, pričinjena je veća materijalna šteta na cestovnoj infrastrukturi i stambenim objektima i s obzirom na vremenske prilike koje su najavljene za nadolazeće razdoblje, bili smo dužni maksimalno ozbiljno shvatiti situaciju i staviti sve strojeve u funkciju'', kazao je nakon sastanka Kasumović, koji je, kako se ističe u saopćenju za javnost, osim gradskih službi, u funkciji stavio i radnike te mehanizaciju javnih preduzeća. 

Služba civilne zaštite grada Zenica upozorava sve fizičke osobe i pravne subjekte koja žive i rade u priobalnom pojasu rijeka Bosna, Kočeva, Babina, Pepelarska rijeka, Bistrička i Gračanička rijeka, da iz svojih stambenih i poslovnih objekata izmjeste sve vrijednosti koje bi mogle biti uništene – potopljene, u slučaju naglog povećanja vodostaja u navedenim rijekama. 

Gradonačelnik i Stožer civilne zaštite Grada Zenica pozivaju građane Zenice na saradnju i razumijevanje te da se po potrebi jave Službi civilne zaštite na broj telefona: 032 447-731.

Također i dio konstrukcije pješačkog mosta na Ilidži (Sarajevo), koji povezuje dvije obale rijeke Željeznice, srušio se danas, potvrđeno je za N1.

Nabujala Željeznica srušila je dio mosta koji je tek izgrađen. Na sreću, prilikom rušenja konstrukcije nije bilo povrijeđenih. Na terenu se nalaze izvođač radova i pripadnici kantonalne civilne zaštite koji pokušavaju sanirati štetu.

U ponedjeljak je zakazan sastanak predstavnika "Voda" Republike Srpske i Federacije BiH, Civilne zaštite oba bh. entiteta, "Puteva" Republike Srpske i Federacije, kao i Hidroelektrane Jajce na kojem će se razmatrati rješenje za sanaciju poplava u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti