Klas: Uvesti diferenciranu stopu PDV-a i ukinuti cenzus

12.03.2012. 08:30 / Izvor: eKapija.ba
Klas: Uvesti diferenciranu stopu PDV-a i ukinuti cenzus

U teškoj socijalno-ekonomskoj situaciji, kakva već godinama vlada u BiH, primjereno bi bilo povećano oporezivanje luksuznih roba, ali ne i osnovnih životnih namirnica. Diferencirana stopa poreza na dodatu vrijednost i ukidanje cenzusa u obuhvatu obveznika PDV mogli bi dati dobre efekte i nadoknaditi prihode koje bi budžet Federacije BiH izgubio smanjivanjem fiskalnog opterećenja zarada.

Stav je ovo kompanije Klas d.d. Sarajevo o nedavno prezentiranom dokumentu „Poreska reforma u funkciji investicija i zapošljavanja“, zvanično upućen Federalnom zavodu za programiranje razvoja kao nosiocu projekta. Prijedlog poreske reforme Klas smatra prvim, ali značajnim korakom na putu do smanjivanja stope poreza i doprinosa na plaće, odnosno konačnog rasterećenja privrede od velikih državnih nameta.

Međutim, s ciljem zaštite budžeta običnih građana Klas zagovara smanjivanje stope PDV-a na brašno, hljeb i druge osnovne životne namirnice sa 17% na 7%, uz istovremeno povećanu stopu poreza na luksuz, uvođenje novih poreza i, neizostavno, uštede u javnom sektoru. Naš drugi prijedlog je ukidanje cenzusa u obuhvatu, navode iz ove kompanije.

Prema zvaničnoj statistici, u BiH 40% pekara i 24% mlinova posluje van sistema PDV, a opravdano se procjenjuje da bi taj procenat bio još veći ako bi došlo do porasta stope PDV-a. Poznato je da mnoge samostalne zanatske, uslužne i trgovačke radnje svjesno prikazuju prihod manji od 50.000 KM kako bi izbjegli plaćanje poreza i drugih obaveza, pa su zbog toga u startu u znatnoj povoljnijem položaju od privrednih subjekata iz sistema PDV-a, navode iz Klasa.

Kalkulacije pokazuju da bi istovremenim smanjivanjem stope PDV-a na 7% za brašno i hljeb i uvođenjem obaveze plaćanja tog poreza za sve mlinsko-pekarske proizvođače na teritoriji BiH država imala približno isti nivo prihoda kao i sada. Kada bi zadržala trenutnu stopu PDV i u obavezu plaćanja uvela sve mlinsko-pekarske proizvođače dobila bi dodatnih 69 miliona KM godišnje.

"Sigurni smo da će javnost podržati naše prijedloge, jer trenutna situacija, u kojoj se samo na tržištu brašna i hljeba nelegalno prometuje skoro pola milijarde konvertibilnih maraka, ne odgovara najprije građanima BiH, a potom državi i legalnim privrednim subjektima. Stoga još jednom apelujemo na hitno poduzimanje konkretnih mjera za suzbijanje sivog tržišta, u korist svih poreznih obveznika", kažu iz ove kompanije.

Dodaju da njihova kompanija godišnje u državni budžet uplati prosječno 5,5 miliona KM te da bi novac koji bi uštedjeli na porezima i doprinosima mogli bismo usmjeriti upravo u nove investicije, otvaranje novih radnih mjesta ili povećanje plaća uposlenicima u proizvodnom procesu. Podsjećaju, da je zbog loših uslova privređivanja prosječna plaća u mlinsko-pekarskoj djelatnosti u BiH je 500-600 KM, a to je dvostruko manje u odnosu na prosječna primanja budžetskih korisnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti