Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Klasteri kao koncept za podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća

11.03.2014. 14:13 / Izvor: Fena

Na konferenciji o temi "Klasteri kao koncept za podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća", danas u Sarajevu, predstavljena su iskustva zemalja Evropske unije u oblasti klasteringa, potencijali i uloga klastera u procesu integracija Bosne i Hercegovine u EU.

Cilj konferencije bio je  stimulirati potencijale za stvaranje povoljnijeg ambijenta za uspostavljanje klastera i u BiH jer udruživanjem u klastere mali i srednji poduzetnici mogu efikasnije konkurirati većim preduzećima, povećati svoje kapacitete i sposobnosti, postići bolju međunarodnu konkurentnost, ali i aplicirati za sredstva EU.

Klasteri su, kako je pojasnio projekt-menadžer u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji SERDA-i Siniša Obradović, zapravo, oblici udruživanja  malih i srednjih preduzeća radi ostvarivanja određenih prednosti na tržištu, a jedna od vodećih zemalja udruženja klastera  jest Italija.

"Cilj projekta je stvaranje ambijenta, korištenje nekih iskustava zemalja Evropske unije kada su klasteri u pitanju", rekao je Obradović.

Usvajanje znanja iz  vodećih zemalja kada su klasteri u pitanju, kao što je Italija, također, jedan je od ciljeva projekta.

"Klasteri su u suštini ključ našeg razvoja. Mi imamo dugu historiju spontanog formiranja klastera i sada u okviru ovog projekta u jugoistočnoj Evropi pokušavamo unaprijediti unutarnju strukturu tih klastera. Italija ima dvije vrste klastera, jedan koji se odnosi na drvnu industriju i drugi je turizam", kazala je predstavnica nacionalne konfederacije malih i srednjih preduzeća italijanske pokrajine Emilia Romana.

Konferencija je dio aktivnosti koje se realiziraju u okviru projekta “Klasterska orijentacija prema modernim tehnologijama i modelima za zajednički napredak- CLOUD”, koji je odobren u okviru EU programa jugoistočna Evropa-SEE Program.

Učesnici konferencije su ocijenili da je Bosna i Hercegovina daleko ispod zemalja regije kada su klasteri u pitanju.

Direktor Ekonomskog instituta Sarajevo Muamer Halilbašić kazao je da smatra da ovaj projekt nije u dovoljnoj mjeri usklađen s potrebama i zahtjevima bh. privrede.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti