Klimatske promjene podrazumijevaju radikalne promjene ponašanja

24.11.2015. 12:20 / Izvor: Fena
Klimatske promjene podrazumijevaju radikalne promjene ponašanja

Na konferenciji "Put BiH ka COP21" koja se održala jučer u Sarajevu predstavljen je uticaj klimatskih promjena na Bosnu i Hercegovinu, doprinos države smanjenju emisije ugljen-dioksida, kao i ekonomski i životni izazovi.

Na konferenciji„Put BiH ka COP21“ koja se održala jučer u Sarajevu predstavljen je uticaj klimatskih promjena na Bosnu i Hercegovinu, doprinos države smanjenju emisije ugljen-dioksida, kao i ekonomski i životni izazovi.

 (Claire Bodonyi)

Stručnjaci iz oblasti klimatskih promjena i životne sredine, predstavnici ministarstava, fondova za zaštitu životne sredine, međunarodnih i državnih organizacija, univerziteta i organizacija civilnog društva će nakon diskusije donijeti zaključke i prijedloge koji će biti izneseni na Konferenciji o klimi koja se održava od 30. novembra do 11. decembra u Parizu.

Učesnicima konferencije u Sarajevu obratile su se ambasadorice Francuske i SAD-a u BiH, Claire Bodonyi i Maureen Cormack, šef Odsjeka za zaštitu okoline u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Senad Oprašić te ministrica prostornog planiranja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić.

"Ono što se protekle sedmice desilo u Parizu nije nas navelo da otkažemo konferenciju koja je važna za cijeli svijet i sve zemlje svijeta će doći da razgovaraju o budućnosti za našu djecu, unuke, našoj budućnosti", kazala je ambasadorica Bodonyi.

Istakla je, pored ostalog, da razgovori o klimatskim promjenama podrazumijevaju radikalne promjene ponašanja, kako života pojedinaca tako i društva općenito, zemalja prema okolini, a postoji i potreba za drugačijim načinom finansiranja.

Ambasadorica Cormack je upozorila na to da se svijet suočava s ozbiljnim ekološkim izazovima, te da se treba pripremiti na potencijalne socijane, ekonomske i političke posljedice uzrokovane štetama nanesenim usjevima, nedostatkom vode, glađu i epidemijama zaraznih bolesti, a također, prirodne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama rezultiraju i velikim troškovima.

"Dobra vijest je da nije kasno da se smanjenjem emisije umanji šteta i iskoriste ekološke, ekonomske i sigurnosne prednosti radi čišće budućnosti u kojoj će se koristiti zelena energija", kazala je ona i dodala da je u ovom segmentu ključna energetska politika i što prije se pređe na privredu sa manjom emisijom stakleničkih plinova.

Cilj Konferencije o klimi COP21 u Parizu, je usvajanje globalnog sporazuma koji će postaviti okvir za tranziciju ka društvima i ekonomijama s niskim udjelom ugljen-dioksida, a koje su spremne da se suoče sa klimatskim promjenama.

Budući međunarodni sporazum se prvenstveno odnosi na ujednačeno ublažavanje odnosno nastojanje za smanjenjem emisije stakleničkih gasova te na prilagođavanje društava postojećim klimatskim promjenama.

Šef Odsjeka za zaštitu okoline u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Senad Oprašić kazao je da BiH očekuje težak rad na implementaciji obaveza koje proističu iz INDC-a, i izrazio nadu da će implementacija biti podržana od međunarodne zajednice.

Ministrica Srebrenka Golić je podsjetila prisutne da je BiH osjetila promjenu klime. Suša iz 2012. godine doprinijela je smanjenju prinosa nekih usjeva i do 50 posto, a suše 2000., 2003., 2007, i 2012.godine izazvale su materijalne štete veće od tri milijarde eura, a poplave samo u 2014.godini više od dvije milijarde eura.

"BiH je mala zemlja u globalnim okvirima klimatskih promjena, ali iako globalno mali zagađivač itekako je osjetila razornu moć klimatskih promjena. Od Konferencije UN-a o klimatskim promjenama male zemlje poput nas očekuju mnogo, a prije svega dogovor velikih i pomoć malim zemljama da se posljedice klimatskih promjena maksimalno ublaže", istakla je Golić.

Konferencija u Sarajevu održava se u organizaciji Ambasade Francuske u BiH i u saradnji s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Američkim Univerzitetom u BiH i Uredom Ujedinjenih nacija u BiH

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti