Klinika Svjetlost: Lideri u regiji u laserskom skidanju dioptrije

25.06.2013. 09:57 / Izvor: eKapija.ba

Direktor Klinike Svjetlost ističe da su u svemu što rade lideri u regiji. Bili su prva klinika u BiH koja je još 2008. godine uvela lasersku korekciju dioptrije u svakodnevnu praksu, a u njihovim klinikama rade najiskusniji hirurzi u regiji, sa preko 10.000 operativnih zahvata.

Klinika Svjetlost osnovana je 1997. godine u Zagrebu, a njen osnivač i vlasnik, prof. dr Nikica Gabrić, još tada je imao viziju da zajedno sa svojim partnerima formira lanac očnih klinika u zemljama bivše Jugoslavije u kojima će pacijenti moći dobiti najsavremeniju uslugu liječenja svih stanja ili oboljenja. Ova san počeo se ostvarivati 2008. godine kada je uspostavljena saradnja sa tadašnjom klinikom Kozomara, koja je 2011. godine prerasla u Kliniku Svjetlost Banja Luka. Danas, zajedno sa svojim partnerima, posluju u 2 države, odnosno 4 grada, a njihove klinike prisutne su u Zagrebu, Sarajevu, Banja Luci i Splitu.

Tim ljekara Klinike Svjetlost Banja Luka čine priznati stručnjaci iz oblasti oftalmologije. Među njima su Nikica Gabrić i Risto Kozomara, redovni profesori oftalmologije, doktor Bojan Kozomara, specijalista za očne bolesti, kao i pet mladih ljekara na specijalizaciji. Njihov tim čini i sedam medicinskih sestara. Ono na šta su naročito ponosni jeste činjenica da su njihovi uposlenici mladi i ambiciozni ljudi, koji su spremni usvajati najnovija znanja iz oftalmologije. 

U klinici Svjetlost pacijenti mogu dobiti sve usluge koje se tiču dijagnostike i liječenja oboljenja oka. "Jedini operativni zahvat koji se u našoj ustanovi još uvijek ne radi jeste transplantacija rožnjače. Iako smo ispunili sve potrebne uslove i za ovaj operativni zahvat, iako imamo edukovan kadar koji je spreman da se uspješno bavi i ovom vrstom hirurgije oka, na žalost u našoj zemlji još uvijek ne postoji zakon koji omogućava uvoz humanog tkiva iz drugih zemalja, a i doniranje organa je na zanemarujućem nivou. Ono po čemu nas naši pacijenti najviše prepoznaju jeste operacija laserske korekcije dioptrije, ali tu su i operacije mrene, glaukoma, strabizma, estetske operacije kapaka, itd", kazao je za ekapija.ba Bojan Kozomara, direktor Klinike Svjetlost Banja Luka.

Do sada je u klinici Svjetlost urađeno preko 3000 operacija laserske korekcije dioptrije. Ovaj operativni zahvat je izuzetno popularan među pacijentima, jer je potpuno siguran i za vid i za oko, postoperativni oporavak je sveden na svega 2-3 dana, a pacijenti se rješavaju dioptrije koja je mnogima bila obaveza više i veliko opterećenje.

Kozomara nam priča da su u svemu što rade lideri u regiji. Počevši od toga da su bili prva klinika u BiH koja je još 2008. godine uvela lasersku korekciju dioptrije u svakodnevnu praksu, do toga da u njihovim klinikama rade najiskusniji hirurzi u regiji, sa preko 10.000 operativnih zahvata. Pored toga njihova oprema nije starija od 2 godine, redovno je servisirana i sertifikovana od nadležnih agencija. „Ono što nas posebno izdvaja jeste i činjenica da su svi naši doktori i medicinsko osoblje koji su imali dioptriju, korigovali istu na opremi na kojoj to rade svojim pacijentima, čime su željeli pokazati da je operacija potpuno sigurna i da se izvodi na najsavremenijoj opremi“, kaže Kozomora, dodajući da opremu nabavljaju od najpoznatijih američkih i njemačkih proizvođača, kao što Alcon, Abbott Medical Opticts (AMO), Carl Zeiss Meditech, itd.

On također ističe da svi njihovi doktori prolaze edukaciju u Zagrebu, gdje im je i matična ustanova, koja je trenutno vodeći edukativni centar iz oblasti oftalmologije u regiji, a postala je i nastavna baza firme AMO za edukaciju u hirurgiji katarakte. Pored toga doktori idu na edukaciju i u druge velike svjetske oftalmološke centre. „Naši doktori već za vrijeme specijalizacije su dužni da se bave naučno-istraživačkim radom, objavljuju radove u eminentnim naučnim časopisima, te učestvuju na svim evropskim i svjetskim oftamološkim kongresima“.

Prije mjesec dana u Klinici Svjetlost uveli su novu operativnu metodu refraktivne hirurgije kojom se koriguje dioptrija kod pacijenata koji nisu dobri kandidati za lasersku korekciju diotrije. Naime, radi se o najsavremenijim fakičnim intraokularnim sočivima ICL, koja se implantiraju u zadnju očnu komoru, potpuno su nevidljiva golim okom, pacijent nema osjećaj da ih ima u oku. Implantat ne može da se odbaci, ali u slučaju potrebe može da se eksplantira iz oka.

U narednom periodu imaju u planu preseljenje u nove prostorije, odnosno u novi, namjenski građen objekat, koji će zadovoljiti njihove potrebe i dati novi zamah poslovanju. Takođe, planiraju u sljedećih nekoliko godina širenje aktivnosti i na tržište Srbije, ali i nekih zemalja EU.

A. Šulović

Šta je lasersko skidanje dioptrije?

Laserka korekcija dioptrije predstavlja remodeliranje površine oka, odnosno rožnjače oka, laserskim zracima, nakon čega pacijent može da ima maksimalnu vidnu oštrinu bez naočala, odnosno da vidi onoliko koliko je nekada vidio sa naočalama ili kontaktnim sočivima. Operacija laserske korekcije dioptrije je potpuno sigurna i za vid, i za oko. Dakle, ne postoji mogućnosti da se intraoperativno ili postoperativno desi komplikacija koja bi mogla da oslijepi pacijenta, ili da mu ošteti oko. Dva osnovna uslova koja treba da se ispune kada je u pitanju ova operativni zahvat je da je pacijent stariji od 18 godina i da je dioptrija stabilna godinu do godinu i po dana. Dioptrije koje laser može uspješno da koriguje su od +6 do -10 i do 5 dioptrija astigmatizma. Za sve one pacijente čija je dioptrija veća savjetuje se implantacija fakičnih intraokularnih sočiva koja takođe uspješno koriguju dioptriju. Ostali uslovi koji treba da se ispune vezani su za anatomiju oka, odnosno za uslov da u oku ne postoji hronična upala i da rožnjača oka nije pretanka. Operacija se izvodi u topikalnoj anesteziji (anestezija kapljicama), traje 5 minuta po oku i potpuno je bezbolna. Odmah nakon operacija pacijent napušta našu kliniku, a svojim svakodnevnim životnim aktivnostima može da se vrati već nakon 2-3 dana. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti