Ključ u bravu, a radnici na biro: Korona gasi sve više firmi u BiH

21.10.2021. 11:08 / Izvor: Večernji List
Zatvaranje firmi BiH

Ukupno 150 tvrtki u BiH zatvoreno je ili je pokrenut proces njihova gašenja u posljednjih manje od mjesec dana.

Kompanija PepsiCo će do kraja 2021. godine ugasiti proizvodnju u svojoj tvornici čipsa Marbo u Laktašima. Kako su medijima potvrdili iz te kompanije, proizvodnju iz Laktaša preselit će u općinu Bački Petrovac, u susjednoj Srbiji, koja će postati regionalni proizvodni centar kompanije PepsiCo za područje zapadnoga Balkana, piše Večernji list BiH.

"Uslijed nove poslovne strategije i organizacijske strukture, uz učinkovito upravljanje operativnim poslovanjem i pozicioniranjem kompanije u cilju dugoročnog rasta, tvornica kompanije Marbo d.o.o. u Laktašima, kod Banje Luke, bit će rekonstruirana u središnji distributivni centar za cijelo tržište BiH - rekli su iz kompanije PepsiCo.

Zatvaranjem proizvodnih pogona bez posla će ostati više od 100 radnika s obzirom na to da je za poslove distribucije potrebno znatno manje zaposlenih nego što je to bilo u slučaju proizvodnje. Kako su potvrdili iz kompanije, u Laktašima će ostati zaposlena 32 radnika.

"Ostala 124 zaposlenika dobit će otpremnine na osnovi socijalnog programa. Kako smo svjesni utjecaja koji će ova odluka imati na naše zaposlene, otpremnine će biti više od zakonski propisanih, a Marbo će osigurati da zaposleni imaju dovoljno vremena za pronaći druge mogućnosti izvan kompanije PepsiCo", naveli su iz ove kompanije.

Kako je za Nezavisne potvrdio jedan od radnika ove kompanije, svi zaposleni u proizvodnji, njih više od 100, dobili su otkaze.

"U posljednja dva dana svi smo sporazumno potpisali prestanak radnog odnosa te će nam biti isplaćene plaće - kazao je ovaj radnik.

Kako je naveo, radnici su imali redovite plaće koje su se kretale od 600 do 1000 KM, ovisno o vrsti posla koji su obavljali. Prema informacijama koje su dobili radnici, razlog zatvaranja proizvodnoga pogona je to što ovoj kompaniji više nije bilo isplativo imati tvornicu u RS-u.

Marbo je samo jedna od tvrtki koja smanjuje ili obustavlja proizvodnju u posljednje vrijeme. Gubitak posla, rast cijena ili manja potrošnja ekonomske su posljedice s kojima se suočava dobar dio stanovnika BiH, ali i cjelokupno gospodarstvo. Pandemija koronavirusa prouzročila je u Bosni i Hercegovini najtežu recesiju u posljednjih 25 godina, navodi se u izvješću Svjetske banke. Naime, pandemija je brojne tvrtke dovela u bezizlazan položaj.

Zatvorene granice, problemi s nabavom i distribucijom proizvoda te rast cijena sirovina uzeli su danak i u BiH. Iz dana u dan uspješno poslovati postaje sve teže u cijelom svijetu, pa tako i u BiH, u kojoj vlasti i nemaju baš neki kvalitetan odgovor na sveukupnu situaciju.

Ukupno 150 tvrtki u BiH zatvoreno je ili je pokrenut proces njihova gašenja u posljednjih manje od mjesec dana, pokazuju službeni sudski podaci. Broj poduzeća u kojima je pokrenut ili zaključen likvidacijski ili stečajni postupak značajno je veći u odnosu na mjesec ranije.

U Republici Srpskoj su od 21. rujna do 14. listopada ove godine likvidirana 22 gospodarska subjekta, u 16 ih je otvoren stečajni postupak, a u sedam zaključen stečaj. Samo u jednom slučaju stečajni postupak je obustavljen, a u jednom je likvidacijski postupak u tijeku.

U Federaciji BiH je od 22. rujna do 15. listopada u 36 tvrtki otvoren likvidacijski postupak, a u 38 zaključen. Što se tiče stečaja, u FBiH je otvoreno 13 stečajnih postupaka, a zaključeno devet. U četiri slučaja odbijen je prijedlog za stečaj, a u jednoj tvrtki obustavljena je likvidacija.

U Distriktu Brčko zaključen je jedan likvidacijski postupak i tvrtka je brisana iz registra. Iz Gospodarske komore Republike Srpske kažu kako je sigurno da određeni računi i kriza prouzročena pandemijom koronavirusa sada dolaze na naplatu. Bez adekvatnog odgovora države gospodarstvo će još više upadati u krizu, tvrtke će se zatvarati, a radnici bolji život tražiti u nekoj sigurnijoj zemlji. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti