Ko i kada će nabaviti vakcine za Federaciju BiH?

10.04.2021. 09:17 / Izvor: BHRT
Ko i kada će nabaviti vakcine za Federaciju BiH?

Građani Federacije BiH od nadležnih i dalje čekaju informaciju, kada i ko će nabaviti vakcine za masovnu imunizaciju stanovništva.

Građani Federacije BiH od nadležnih i dalje čekaju informaciju, kada i ko će nabaviti vakcine za masovnu imunizaciju stanovništva. Kakve aktivnosti preduzima Zavod za javno zdravstvo, koji je Vlada zadužila za aktivnosti u vezi sa nabavkom vakcine, odgovora iz ove institucije nema. Nema ga ni iz Vlade. Grupa profesora sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, uputila je pismo- u kojem od nadležnih traže izvinjenje građanima i ostavke.

U skorije vrijeme građani Federacije ne mogu očekivati benefit masovne vakcinacije, koja može zaustaviti pandemiju koronavirusa. Vlada Federacije je rasformirala pregovarački tim za kupovinu vakcina, nakon što je ministrica Edita Đapo zatražila da ne bude u njemu, jer, kako je kazala, on nema nikakvu svrhu. Sada su aktivnosti za nabavku vakcina na Zavodu za javno zdravstvo.

Kakve su one, danas bez odgovora iz ove ustanove. Svoje razočarenje postupkom nadležnih ne krije infektolog Bakir Bakaš. On je u ime grupe građana Tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv nosilaca izvršne vlasti na nivou entiteta i države zbog izostanka nabavke vakcina protiv kovida 19. Od dva tima koja je Vlada Federacije formirala, građani su očekivali rezultat-vakcine.

"Prvi tim nije uspio ništa, drugi rasformiran, što znači su oni potpuno nesposobni da bilo šta urade povodom direktne nabavke, to su dokazali u ovih proteklih nekoliko mjeseci, a pogotovo u proteklih dvije tri sedmice, od kako su, kao, aktivno 24 sata počeli da se bave tim pitanjem", ističe Bakir Nakaš, infektolog.

Građanima okupljenim oko Inicijative “Borba za život”, pridružilo se više od pedeset profesora i saradnika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. U otvorenom pismu "Zahtjev za život i dostojanstvo" traže izvinjenje odgovornih za krizu i ostavke. Ovo je opomena, poručuju.

"Nenabavka vakcina znači direktnu moralnu političku pa i zakonsku krivičnu odgovornost za nebrigu za javno zdravlje ne samo institucija vlasti nego i individua koje obnašaju funkcije u toj vlasti", poručuje Enver Kazaz, potpisnik pisma "Zahtjev za život i dostojanstvo".

Za sada u BiH sve ostaje na vakcinaciji uglavnom doniranim vakcinama, čiji je broj nedovoljan i za vakcinaciju prioritetnih grupa. Dok se masovna vakcinacija i dalje ne nazire, Ministarstvo civilnih poslova BiH objavilo je promotivni plakat s osnovnim informacijama o Covid vakcinama koje su dostupne u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti