Ko je krivac što u sarajevskim domovima zdravlja nema reagenasa?

26.02.2019. 12:57 / Izvor: Akta.ba
Ko je krivac što u sarajevskim domovima zdravlja nema reagenasa?

U domovima zdravlja Kantona Sarajevo već dva mjeseca nedostaju pojedini reagensi, te su građani uskraćeni uraditi osnovne laboratorijske pretrage.

U domovima zdravlja Kantona Sarajevo već dva mjeseca nedostaju pojedini reagensi, te su građani uskraćeni uraditi osnovne laboratorijske pretrage.

INTERVENTNE NABAVKE

U cilju ublažavanja nastale situacije portparol Doma zdravlja KS Arman Šarkić za poslovni portal Akta.ba je kazao kako su prisiljeni raditi interventne nabavke, koje nisu rješenje.

Navodi kako stanje nije stabilo i neće se stabilizovati sve dok se do kraja ne provede Zakon o javnim nabavkama bez žalbi.

Na pitanje kako riješiti problem kaže: "Problem se može lako riješiti. Ne znam zbog čega je do ovog došlo i ne bi smjelo doći u budućnosti zato što realne potrebe i laboratorijske službe doma zdravlja koje iskaže u ciftrama treba finansijski pratiti Zavod zdravstvenog osiguranja. Kad se ova dva vektora slože mi nećemo imati problema, ukoliko bude raskorak između njih mi ćemo uvijek imati problema."

Pojašnjava, kako je potrebna racionalizacija reagenasa.

"Ljekar je vladar znanja i prostora u svojoj ordinaciji i on kao stručno lice treba prema laboratorijskoj službi ciljano slati ili ne pacijente", kaže Šarkić.

Smatra kako Zavod treba da mijenja metodologiju, jer nije dobra stvar davati novac  po glavi, već po po broju usluga.

S druge strane u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo kažu kako sve javne zdravstvene ustanove sa kojima Zavod ima zaključene ugovore o pružanju zdravstvene zaštite osiguranicima Kantona Sarajevo imaju ugovornu obavezu dostavljanja informacije o vrsti usluga koje nisu pružene osiguranicima i o razlozima ne pružanja istih.

"Imajući u vidu navedeno, JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo do danas nije dostavila obavijest Zavodu o uslugama koje se eventualno ne pružaju. Na osnovu zaključenog Ugovora, ukoliko zdravstvena ustanova ne izvršava ugovorom preuzetu obavezu pružanja zdravstvenih usluga osiguranim licima Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, Zavod će izvršiti korekcije utvrđene naknade iz Ugovora za iznos sredstava refundiranih osiguranim licima po predmetnom osnovu", kažu iz Zavoda.

Na osnovu činjenice da je povećan broj zahtjeva osiguranika za refundaciju troškova za pružene usluge u privatnim zdravstvenim ustanovama, navode kako Zavod kontinuirano vrši refundaciju troškova osiguranicima za usluge obavljene u privatnim zdravstvenim ustanovama, a koje su trebale biti pružene u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, ali nisu.

REFUNDACIJA ZA ANALIZE

Da bi se izvršila refundacije sredstava za analize obavljene u privatnim zdravstvenim ustanovama, a koje se nisu mogle obaviti u javnim zdravstvenim ustanovama radi nedostatka reagensa, potrebno je na protokol Zavoda, uz zahtjev za povrat sredstava, dostaviti original fiskalni račun sa specifikacijom (gdje se vidi koje analize su urađene), uputnica iz javne zdravstvene ustanove o potrebi obavljanja predmetne analize, potvrda JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo da se predmetna analiza ne radi u njihovoj ustanovi kao i razlog nemogućnosti obavljanja iste.

Na osnovu navedene dokumentacije ovlašteni ljekari u Zavodu daju mišljenje da li je obavljanje analize bilo hitno i neophodno.

Refundacija sredstava vrši se putem pošte, odmah nakon obrade prispjelog zahtjeva i dokumentacije.

Zbog objektivnijeg informisanja javnosti  iz Zavoda su nam dostavili i tabelarni prikaz po godinama kako su doznačena finansijska sredstva JU Dom zdravlja kantona Sarajevo za naknade za materijalne troškove i dodatna sredstava za unapređenje zdravstvene zaštite.

 

Iz dostavljene tabele doznačenih sredstva na osnovu materijalnih troškova jasno se vidi da su ista stalno rasla.

Navedenih objašnjenja siti su građani sve što žele jeste usluga, na koju će još morati čekati, obzirom da je javna nabavka reagenasa otvorena do 28. febraura ove godine.

Prema informacijama Akta.ba portala zadnja nabavka reagenasa je obavljena prošle godine. Tender za laboratorijske reagense i potrošni materijal za hematologiju aplikabilan na postojeću tehnologiju aparate Rubby proizvođača Abbott ili ekvivalentni je dobio Hercegovinalijek. Tenderi za laboratorijske reagense i potrošni materijal za aparate Dimension EXL 200 proizvođača Siemens ili ekvivalent i laboratorijske reagense i potrošni materijal za hematologiju aplikabilan na postojeću tehnologiju aparate Advia 2120i proizvođača Siemens ili ekvivalentni su dati firmi Diamedic iz Sarajeva.

Inel Med iz Mostara je dobio tender za laboratorijske reagense i potrošni materijal za hematologiju aplikabilan na postojeću tehnologiju aparate Beckaman Coulter LH780 ili ekvivalentni. Među isporučiocima različitih vrsta reagenasa u prošloj godini nalaze se: Inel Mostar, Mes Zenica, Farmavita iz Sarajeva.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti