Ko mora plaćati turističku taksu u Kantonu Sarajevo?

02.08.2017. 10:58 / Izvor: BHRT
Ko mora plaćati turističku taksu u Kantonu Sarajevo?

Izmjene Zakona o turizmu Kantona Sarajevo dobio je je podršku, a usvojene izmjene donijet će još jedan izvor finansiranja Turističke zajednice .

Izmjene Zakona o turizmu Kantona Sarajevo dobio je je podršku, a usvojene izmjene donijet će još jedan izvor finansiranja Turističke zajednice u Kantonu Sarajevo, ali i samog turizma.

Tim je se od sada regulirano plaćanje članarine, odnosno turističke takse što do sada nije bio slučaj.

"Članarinu neće plaćati svi privredni subjekti, nego samo oni iz djelatnosti koje su usko vezane za turizam. Dakle, članarinu Turističkoj zajednici će plaćati svi oni koji imaju benefit od većeg broja turista i od samog turizma", kazao je Nermin Muzur za BHRT iz Turističke zajednice KS.

Kada je u pitanju plaćanje članarina, razdvojena će biti pravna i fizička lica, a razlika će biti u količina izdvajanja sredstava. Do sada su turisti plaćali koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu plaćali boravišnu taksu.

Ajdin Kršić, iz Agencije Relax Tours ističe da njima hoteli ispostave fakturu broja noćenja koji po automatizmu uključuju boravišnu taksu.

"Dakle, mi kao agencija svakom hotelu platimo taksu za svakog turistu, a što se tiče turističke takse nismo dobili još uvijek zvanični dopis", ističe on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti