Ko ne prođe obuku ostaje bez fotelje

26.03.2014. 09:01 / Izvor: Nezavisne novine
Ko ne prođe obuku ostaje bez fotelje

Nije poznato ni koliko je njih uopšte trebalo da prođe ovu dodatnu edukaciju koju, po Vladinoj uredbi koja je donesena još 2009. godine, organizuje Privredna komora FBiH i obuhvata, između ostalog, osnove menadžmenta.

Vlada Federacije BiH tek treba utvrditi način na koji će provjeriti jesu li svi članovi nadzornih odbora i uprava firmi sa državnim kapitalom izvršili obavezu usavršavanja kako bi se znalo hoće li i ko ostati bez pozicije, mada se zna da će u zadatom roku certifikat dobiti oko 1.300 rukovodilaca.

Nije poznato ni koliko je njih uopšte trebalo da prođe ovu dodatnu edukaciju koju, po Vladinoj uredbi koja je donesena još 2009. godine, organizuje Privredna komora FBiH i obuhvata, između ostalog, osnove menadžmenta.

Prema posljednjoj izmjeni ove uredbe, svi koji ne budu do 31. marta završili usavršavanje dužni su podnijeti ostavku ili će biti smijenjeni. Usavršavanje su morali proći rukovodioci privrednih društava sa većinski državnim kapitalom, kao i predstavnici državnog kapitala firmi u kojima država ima manjinski udio.

U Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH, na čiji je prijedlog i donesena uredba, kazali su da bi se idući mjesec moglo znati da li su svi ispunili svoju obavezu.

"Vlada će tražiti način da se izvrši provjera. Vjerovatno će se idući mjesec zatražiti izjašnjenje predstavnika državnog kapitala imaju li odgovarajuće licence ili ne. Kada je u pitanju eventualna smjena onih koji nemaju, to se može uraditi samo tamo gdje FBiH ima većinski kapital jer tamo gdje ima manje od 50 odsto nema nadležnost za razrješenje onih koji ne predstavljaju državni kapital", rekao je i Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija FBiH.

Dodao je da još ne zna koliko je rukovodilaca firmi iz njegovog resora prošlo obuku, a koliko ih je trebalo to da uradi.

Avdo Rapa, predsjednik Privredne komore FBiH, istakao je da je do sada certifikat dobio 1.201 "polaznik", a da će ga do kraja mjeseca dobiti ukupno oko 1.300. Na početku ovog projekta očekivalo se da će obuku proći oko 2.000 njih.

"U zadnje vrijeme je bilo intenzivirano. Ne znamo koliko je rukovodilaca trebalo da prođe obuku. Daćemo informaciju sa imenom i prezimenom onoga ko je dobio certifikat, a ministarstva treba da naprave analizu", dodao je Rapa.

Usavršavanje plaćaju "polaznici" i košta 950 KM, što znači da je na nju dato više od 1,1 milion KM. Rapa je ustvrdio da imaju oko 20 predavača, te da novac ide većinom za troškove edukacije i Komora od toga nema puno dobiti. Napomenuo je da će ovo biti stalan ciklus, te da je 31. mart bio rok za one koji su sada na pozicijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti