Ko troši novac, a ne usvaja budžet institucija BiH?

06.06.2021. 10:33 / Izvor: BHRT
Ko troši novac, a ne usvaja budžet institucija BiH?

Nijedan budžet institucija Bosne i Hercegovine u protekle tri godine nije donesen na vrijeme. Već je polovina godine, a institucije su i dalje na privremenom finansiranju.

Nijedan budžet institucija Bosne i Hercegovine u protekle tri godine nije donesen na vrijeme. Već je polovina godine, a institucije su i dalje na privremenom finansiranju. Gdje je zastoj, zašto se ne usvaja budžet i kakve su posljedice neusvajanja?

Šesti mjesec, bliže se godišnji odmori, ali se ne ispunjavaju politička obećanja. Hoćemo li prije dočekati odlazak političara na odmor ili usvajanje budžeta institucija BiH? Vijeće ministara obavilo je svoj dio posla, potvrđuje predsjedavajući.

"Ja se nadam da će se budžet uskoro naći na sjednici predsjedništva, i da će ući u parlamentarnu proceduru jer uvijek je potrebno neko vrijeme da se to završi", kazao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH,

Nakon Vijeća ministara, čeka se zeleno svjetlo Predsjedništva BiH. Očigledno – na toj adresi je zastoj.

"Prema zadnjoj informaciji koju sam imala, predsjedavajući, gospodin Dodik, je pozvao druga dva člana Predsjedništva koji se nisu odazvali", rekla je Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda PSBiH (SNSD).

Na izjavu Majkić, član Predsjedništva BiH Komšić oštro je reagovao.

"Konstatacija gospođe Majkić je u potpunosti netačna. Dodik kao predsjedavajući još nije zakazao sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj se treba usvojiti budžet i već mjesecima odbija da to uradi, odnosno da radi svoj posao", istakao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

I član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović negira tvrdnje Dušanke Majkić. Očekuje i traži od Dodika da zakaže sjednicu u skladu s Poslovnikom kako bi se usvojio budžet. I dok se predsjedavajući Predsjedništva ne oglašava, Džaferović pojašnjava koja je šteta u ovom slučaju.

"Nanosi se šteta svim onim projektima, koji su trebali da budu realizirani na osnovu budžeta i trpe svi u Bosni i Hercegovini", naglasio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Iz ekonomskog ugla, posljedice se mjere u stotinama miliona maraka.

"Najveću cijenu navedenog plaćaju građani Bosne i Hercegovine, i svakako privrednici, koji prije svega imaju potrebu za dobrom infrastrukturom, putnom ili bilo kakvom drugom", pojasnio je Admir Čavalić, ekonomista.

Šta o neusvajanju budžeta kažu i državni parlamentarci?

ASIM SARAJLIĆ, delegat u Domu naroda PSBiH (SDA)

"Kako je usvojen ovaj dokument na Komisiji za saradnju s NATO-om, nadam se da će u duhu toga Vijeće ministara postupati i da će se uz taj dokument vrlo brzo u parlamentu pojaviti i onaj dokument koji se zove budžet za 2021. godinu."

MARINA PENDEŠ, delegat u Domu naroda PSBiH (HDZ)

"U kojoj je sada fazi, ja očekujem da bi to uskoro trebalo biti usvojeno. Jer nam je svima u interesu."

DŽENAN ĐONLAGIĆ, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH (DF)

"Po meni jedini izlaz da institucije bih dobiju utvrđen priejdlog budžeta za 2021. jeste rotacija na mjesto predsjedavajućeg koja će se po rasporedu, ja mislim, desiti u 7. mjesecu."

DAMIR ARNAUT, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH (Naša stranka)

"U Predsjedništvu sjede DF, SDA, SNSD, kao i prošli kasne sa dostavljanjem budžeta. Treba pitati njih zbog čega se tako neodgovorno ponašaju prema građanima BiH."

Politička nestabilnost i blokiranje svih bitnih državnih pitanja u Bosni i Hercegovini ogleda se i u neusvajanju budžeta. Zakoni skoro da se ne poštuju, rokovi se probijaju, projekti propadaju. No, nema ni sankcija za političare, što im omogućava da održavaju status kvo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti