Koga je Tužilaštvo "zaobišlo" u aferi "Respiratori"?

08.06.2020. 13:31 / Izvor: N1
Koga je Tužilaštvo 'zaobišlo' u aferi 'Respiratori'?

U tekstu se navodi da je jedno od ključnih pitanja da li će se istraga Tužilaštva BiH širiti?

Predstavnici Federalne uprave Civilne zaštite /FUCZ/ i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH trebalo bi sutra da održe sastanak u vezi skladištenja 80 spornih respiratora u prostorijama FUCZ-a, koji se moraju izmjestiti, jer su uskladišteni nepropisno

"FUCZ je odmah poslije inspekcijskog nadzora pokrenula postupak iznajmljivanja skladišta kod ovlaštenih pravnih lica i dobila jednu ponudu, ali je ponuđač 3. juna obavijestio FUCZ da nije u mogućnosti da podnese rizik smještaja. Nakon toga FUCZ se obratio inspekciji za produženje roka za adekvatno skladištenje respiratora, a zakazan je i sastanak sa predstavnicima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH", prenosi televizija N1.

Agencija za lijekove BiH, navodi se u tekstu, u vrijeme pojave afere "Respiratori" izdala je u veoma kratkom roku rješenje "Srebrenoj malini" za upis u registar veletrgovine medicinskih sredstava, mada ova firma nije mogla da obavlja ovu vrstu djelatnosti.

U tekstu se navodi da je jedno od ključnih pitanja da li će se istraga Tužilaštva BiH širiti?

Kada su se krajem maja aktuelni premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ Fahrudin Solak i vlasnik "Srebrene maline" koja je uvezla respiratore Fikret Hodžić, našli na ročištu za određivanje pritvora, Tužilaštvo je u detalje iznosilo tvrdnje na koji način se krenulo u nabavku respiratora i urgencije koje su se preduzimale kako bi isti respiratori bili uvezeni.

Posebno je zanimljiv detalj kod tvrdnji Tužilaštva u vezi sa Novalićem, gdje navode da je od Agencije za lijekove BiH zahtijevao da upiše "Srebrenu malinu" kao firmu koja može uvoziti medicinsku opremu.

"Novalić je s ciljem realizacije planiranog, koristeći stvarni službeni položaj premijera FBiH, te uticajni politički položaj, neposredno ili putem drugih njemu poznatih lica, u telefonskoj ili drugoj komunikaciji sa službenikom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, zahtjevao da Agencija hitno i bez provođenja potpune procedure nadzora pravnog lica 'Srebrna malina' ovo pravno lice upiše u Registar veletrgovine medicinskih sredstava, te izda saglasnost za hitan uvoz medicinskih sredstava koja nisu upisana u registar medicinskih sredstava BiH", navedeno je u Tužilaštvu BiH.

Zanimljivo da je rješenje Agencija za lijekove ekspresno izdala. U njemu se navodi da je "Srebrena malina" upisana u Registar veletrgovine medicinske opreme, ko su odgovorne osobe za obavljanje prometa medicinskim sredstvima u objektu veletrgovine, te da se rješenje izdaje na pet godina, ističe "N1".

Još zanimljivije je da je vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić zahtjev za upis u registar podnio četiri dana prije izdatog rješenja.

Za Zolaka koji je, kako je ranije rekao, ispitan u svojstvu svjedoka od Tužilaštva, nije ništa sporno.

On je 20. maja na Odboru za sigurnost federalnog Doma naroda rekao da su od početka marta do kraja aprila, spisak nekih 60-ak pravnih lica sa zahtjevima i izdatim saglasnostima za uvoz interventnih medicinskih sredstava koja nisu registrovana, rješenja izdata isti dan ili sutradan.

O tome bi trebalo da misli Tužilaštvo BiH, a u međuvremnu ti isti respiratori, i oni koji su ušli u BiH i oni koji su još na sarajevskom aerodromu, stoje neraspakovani u skladištima. Prvih 80 moraju se izmjestiti zbog neadekvatnih uslova u kojima borave.

Dok se čeka da li će protiv Novalića, Solaka i Hodžića biti podignuta otužnica, u javnosti je sve više zapažanja da li se u istoj sudnici treba naći još osoba, navodi se u tekstu.

N1/SRNA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti