Koje su završne obrade pločica objašnjava Vam Hidroinženjering & Economic?

13.11.2017. 09:26 / Izvor: Akta.ba

Hidroinženjering & Economic d.o.o. Banja Luka pokrenuo je online prodaju pod imenom diskont.ba kako bi Vama olakšao kupovinu.

Završna obrada površine pločica se radi da bi se postigao određeni izgled pločica od kojeg zavisi i njihova namjena. Postoji više različitih načina za obradu površinskog dijela pločica.

Ako se u proizvodnji radi presovanje pločica prije faze paljenja/pečenja, one će imati grublju teksturu i biće reljefaste odnoso neglazirane. Ako se ipak radi poliranje pločica ali nakon faze njihovog paljenja, one će biti glatke, odnosno glazirane.

Glazirane pločice se sjaje i veoma su glatke. Daju impresivan izgled prostoru, pogotovo u slučaju velikih površina poput hodnika ali su po prirodi klizave. Koriste se za opremanje javnih prostora i kuhinja i trpezarija. Ne preporučuju se za postavljanje u ulaznim dijelovima prostorija, tuševima i vani, oko bazena, jer mogu da budu opasne zbog klizanja.

Lapatto pločice ili polu-polirane pločice nastaju brušenjem, ali ne predugim da ne bi dobile sjaj i glatkoću poliranih (glaziranih) pločica. Preporučuje se da se postavljaju u salonima, trpezarijama, hodnicima. Ne preporučuju se za postavljanje na vanjskim površinama izloženim vremenskim promjenama.

Pločice sa mat završnom obradom nemaju reflektujuću sjajnu površinu i nisu klizave. Preporučuje se da se postavljaju na ulaznim prilazima, salonima, trpezarijama, kuhinjama i kupatilima. Mogu se postavljati i na vanjskim površinama ali nisu idealne za to.

Grubi način završne obrade uz pomoć reljefnog kalupa  koristi se pri pravljenju pločica sa reljefnom strukturom. One nisu nimalo klizave i uglavnom se koriste za vanjske površine iako mogu i za unutrašnje ali se ne preporučuje njihova upotreba u kupatilima i kuhinjama iz higijenskih razloga. Prljavština i buđ se mogu nakupiti u rupicama njihove teksture te ih je teško održavati čistima.      

Reljefna završna obrada pločica se dobija presovanjem pločica sa onim materijalima čiju površinu treba da imitiraju. Mogu se koristiti u trpezarijama, kuhinjama, kupatilima, salonima i prilazima.

Najveću ponudu pločica vrhunskog kvaliteta možete  kupiti na stranici diskont.ba.

Inače Hidroinženjering & Economic d.o.o. Banja Luka pokrenuo je online prodaju pod imenom diskont.ba kako bi Vama olakšao kupovinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti