Kolegij općinskog načelnika: BIT centri uskoro javno preduzeće

02.07.2009. 13:17 / Izvor: Tuzlanski list
Kolegij općinskog načelnika: BIT centri uskoro javno preduzeće

Od samog osnivanja BIT centra 2005. godine strateški partner Općini Tuzla bila je Kraljevina Norveška. S obzirom na veliki napredak ovog projekta i spremnost Općine Tuzla da ga unapređuje, Norvežani su izrazili spremnost da 60 % svog suvlasničkog dijela prenesu na našu općinu. Za uzvrat bi općinske vlasti trebale da osnuju javno preduzeće koje će nastaviti realizaciju ovog projekta u narednom periodu.

Kolegij općinskog načelnika Tuzle razmatrao je ovu odluku i ukoliko je općinski vijećnici usvoje o dva BIT centra ubuduće će se starati Javno preduzeće "Biznis inovacije i tehnologije" d.o.o. Tuzla.

Kolegij je donio odluku o raspisivanju konkursa za izbor novog pravobranioca jer sadašnjem ističe mandat, razmatrao nekoliko nacrta imovinsko-pravnih rješenja, te imao priliku saslušati izvještaje većine javnih komunalnih preduzeća.

"Konstatovali smo da je najveći udar na državnu imovinu bio od strane privatizacijskih agencija koje su u privatne ruke željele staviti komunalna preduzeća, što je apsurdno. Komunalac, Komemorativni centar, Pannonica, Tržnice-pijace i Centralno grijanje posluju pozitivno i to je vrlo bitno", kazao je načelnik Jasmin Imamović, posebno ističući Pannonicu kao pozitivan primjer o čemu svjedoče mnoga međunarodna i domaća priznanja.

Informacija o novom sistemu parkiranja, njegovoj naplati, kao i prvim iskustvima i problemima u radu izazvala je veliku pažnju.

"Teško je govoriti o efektima naplate parkinga jer se ona primjenjuje tek nešto više od 40 dana i za dalje analize će trebati barem tri mjeseca. Ipak, već sada se može uočiti da nema gužvi na parkinzima u strogom dijelu grada. Građani najvećim dijelom podržavaju naše aktivnosti, većih incidenata sa naplatom nema", kazao je Vedran Lakić, VD JKP "Saobraćaj i komunikacije - Tuzla", navodeći da će kasnije analize pokazati opravdanost korekcija cijena parkiranja i zona na istim.

U ovom, inače najmlađem komunalnom preduzeću, ističu da je cijena od 15 KM, koliko je potrebno platiti za skidanje lisica sa auta, u Tuzli najjeftinija i da u drugim gradovima naše zemlje iznosi 40 KM. Da bi sa naplatom sve išlo po planu, bila je neophodna saradnja općinskih inspekcijskih službi i organa MUP-a, a ona je ovom prilikom ocjenjena kao jako dobra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti