Koliko je u vrijeme pandemije raskinuto ugovora o zakupu čiji su zakupodavac Općine?

11.05.2021. 11:47 / Izvor: Akta.ba
Koliko je u vrijeme pandemije raskinuto ugovora o zakupu čiji su zakupodavac Općine?

Teret pandemije najteže su podnijeli mali biznisi, obrtnici i ugostitelji. Oni koji nisu imali vlastiti poslovni prostor, a bili su zatvoreni nisu mogli plaćati kiriju. Nažalost, bili su prinuđeni da raskinu ugovore sa zakupodavcima.

Prošle godine zbog posljedica koje je donijela pandemija korona virusa mnogi poslodavci se ne žele ni prisjetiti. Na svojoj koži su itekako osjetili posljedice pandemije. Rijetki su poslovi na koje pandemija nije utjecala.

Teret pandemije najteže su podnijeli mali biznisi, obrtnici i ugostitelji. Otpuštali su radnike i smanjivali trošove. Oni koji nisu imali vlastiti poslovni prostor, a bili su zatvoreni, nisu mogli plaćati kiriju. Nažalost, bili su prinuđeni da raskinu ugovore sa zakupodavcima

Jedni od zakupodavaca su i sarajevske općine. Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Danijela Kristić zatražila je od općina da dostave informaciju koliko je u vrijeme Covid pandemije raskinuto ugovora o najmu poslovnih prostora čiji su zakupodavac Općine.

Podaci koje su općine dostavile su raznovrsni. Od toga da neke općine nemaju poslovne prostore koje iznamljuju do toga da su neke općine zakupce oslobodile plaćanja kirije.

U nastavku pogledajte rezultate po općinama koje su dostavile odgovore.

Općina Trnovo

Na području općine Trnovo ne postoje poslovni prostori koji su u vlasništvu Općine i koji bi se izdavali zakupoprimcima, samim tim nije ni bilo raskida Ugovora.

Općina Vogošća

U vrijeme Covid pandemije, nije bilo raskidanja ugovora o najmu poslovnih prostora  kod kojih je Općina zakupodavca.

Općina Centar

Općina Centar Sarajevo je u periodu od 15.03.2020. godine do 15.02.2021. godine raskinula ukupno devet ugovora o zakupu poslovnih prostorija sa zakupcima.

"Od toga se tri raskida mogu smatrati direktnom posljedicom pada prihoda zakupaca poslovnih prostora do kojih je došlo usljed drastičnog smanjenja broja kupaca , odnosno korisnika usluga uzrokovanih korona virusom COVID-19", navodi se u saopćenju.

Općina Hadžići

Općina Hadžići je u toku pandemije raskinula jedan ugovor o najmu poslovnog prostora kojim raspolaže. Razlog nije bilo smanjene poslovanja već smrt korisnika prostora.

Općina Ilidža

Opčina Ilidža je raskinula jedan ugovor na zahtjev zakupoprimca.

Općina Novi Grad

Općina Novi Grad kao zakupodavac, nije jednostrano raskinula niti jedan ugovor o zakupu poslovnog prostora , u periodu proglašenja pandemije corona virusom, tj, u periodu od 15.03.2020. godine i dalje.

"Od strane Općine Novi Grad Sarajevo, kao zakupodavca, poduzete su mjere zaštite zakupaca čije poslovanje je bilo obustavljeno u skladu sa naredbama štaba Civilne zaštite Kantona Sarajevo, ili čijeposlovanje je bilo oslabljeno zbog pada prometa preko 40%, tako što su zakupci bili oslobođeni od plaćanja zakupnine u skladu sa Odlukama Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo", saopćeno je.

E.O.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti