Kombiteks prerasta u uspješnu Poslovnu zonu

27.08.2019. 09:28 / Izvor: Oslobođenje
Kombiteks prerasta u uspješnu Poslovnu zonu

Nedavno je i USAID ušao u sufinansiranje izgradnje saobraćajnice i zaobilaznice za PZ Kombiteks.

S ciljem intenziviranja razvoja Poslovnih zona na području grada Bihaća te samim tim i poticaja ukupnom ekonomskom razvoju Bihaća, Gradsko vijeće je na sjednici održanoj u julu, donijelo odluku o osnivanju Poslovne zone Kombiteks. Istom odlukom je definirano da sa ciljem kvalitetnog razvoja Poslovne zone Kombiteks uradi program koji će detaljno definisati model i način upravljanja Poslovnom zonom, odrediti njenu namjenu, faze daljnjeg razvoja, infrastrukturno uređenje kao i promociju.

Stručni tim

Gradska uprava Bihać tako je protekle sedmice pristupila i formiranju stručnog tima koji će uraditi ovaj program, a pozvani su članovi koji su u stanju dati veliki doprinos razvoju PZ-a Kombiteks, sa intencijom proširenja iste na susjedne privredne komplekse koji su u postojećoj situaciji nedovoljno iskorišteni.

U stručnom timu su gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kao koordinator tima, stečajni upravnik Kombiteksa Šefik Smlatić kao zamjenik koordinatora tima, te članovi iz reda uposlenih u Gradskoj upravi Mirzeta Isić, Jasmin Stambolija, Nijaz Lipovača te gradski vijećnici Asmir Budimlić, Irman Alijagić, Adnan Habibija, Diko Bećirspahić i Darija Batas.

"Ovakav kvalitetan pristup mogao bi poslužiti kao pozitivan primjer za kvalitetno koncipiranje i drugih poslovnih zona na ovom području, kao i realizaciji ostalih prioritetnih i značajnih projekata našeg Grada", saopćeno je iz ureda gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića.

Uspješna priča

Kombiteks iz Bihaća osnovan je 1957. Tada je za kratko vrijeme postao brend na tržištu jugoistočne Evrope koji je na vrhuncu produkcijskog perioda zapošljavao 3.600 ljudi koji su radili u 20 fabričkih objekata na više od 200 dunuma zemlje unutar fabričkog kruga.

U posljednjih pet godina kroz stečajni postupak Kombiteks je prodao ili iznajmio svoje hale za 30-ak poslovnih subjekata koji već čine nukleus perspektivne poslovne zone.

"Ovo je jedna od rijetkih stečajnih priča koje se mogu smatrati uspješnim, ovdje je 27 novih firmi i svi nešto rade. Ovo je već definitivno poslovna zona. Nedavno je i USAID ušao u sufinansiranje izgradnje saobraćajnice i zaobilaznice za Poslovnu zonu Kombiteks i mislim da je ovo jedini slučaj gdje se USAID uključio u projekt sa preduzećem u stečaju", kazao nam je stečajni upravnik Šefik Smlatić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti